Медия без
политическа реклама

Пиарката на Доган и Народния театър нарече Морфов "насилник"

Конфликтът между Велислава Кръстева и именития режисьор продължава

13 Ноем. 2022
Кръстева и Морфов
Кръстева и Морфов

Драмата в Народния театър добива нови и нови измерения. След като актьори и режисьори заеха страната на колегата си Александър Морфов и на директора Васил Василев, засегнатата пиарка Велислава Кръстева почувства нужда от публично изявление в своя защита.

В свой пост във Фейсбук, без да споменава нито веднъж името на режисьора, тя го нарича "не среднощен бунтар, а насилник". И заради надрасканата врата на кабинета си се провъзгласява за жертва на тормоз от страна на силния пол - вероятно вдъхновена и от скорошната петгодишнина на нестихващото отвъд океана движение за женска солидарност #MeToo.

Ето какво още написа Велислава Кръстева: "Че кой си ти, самопровъзгласил се за борец срещу една жена!? Кой ти дава право да нахлуваш и да дращиш. И после да се опитваш да размениш местата на жертва и насилник.

И защо?

Кой си ти, който организираш публичен линч? Извършваш опит за гражданско убийство? Някакво средновековно аутодафе? Клеймиш и се гавриш с някого, с когото просто не си съгласен, не го приемаш, и искаш да го изчезнеш!?

За да получиш какво, което още не си получил? За да изчегърташ демоните си в мое лице? За да доведеш до органическа несъвместимост този иначе чудесен екип?

За да унизиш, накърниш, за да унищожиш. Ако това е житейска философия, много жалко.

...”среднощен бунтар” - не. Насилник."

По-надолу в поста си тя отбелязва, че "за останалото си има съответното място и, слава Богу, ред и закон."

Припомняме хронологията на конфликта: на 29 октомври след представление на "Хъшове" вратата на кабинета на Велислава Кръстева – пиар на театъра, чиято обвързаност с ДПС е дългогодишна и широко известна, осъмна с изкъртена табелка с името й и надраскани надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие Александър Морфов, който през лятото бе назначен за главен режисьор на академичната трупа от новия директор Васил Василев, изпрати открито писмо до сайта "Площад Славейков", в което официално признава, че той, а не "неизвестен извършител", стои зад това и обвинява Кръстева в политическа пропаганда. "Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено! Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да понеса последствията", написа Морфов в писмото, публикувано в навечерието на 62-рия му рожден ден и първата софийска премиера на негова постановка от седем години насам - "Антигона" на Плевенския театър.

Аз съм известен извършител и не съм се крил".
Плевенският спектакъл „Антигона“, с който именитият режисьор Александър Морфов се завърна на родна сцена след 7-годишно творческо изгнание, преживя в началото на седмицата и своята софийска премиера.

След като известно време скандалът бе премълчаван в трупата и се развиваше само по страниците на медиите, директорът Васил Василев най-сетне заяви пред БНР, че не смята да променя екипа си. Същата вечер стана ясно, че писателят Захари Карабашлиев - назначен за главен драматург на Народния театър от Василев паралелно с назначенията на Морфов и Кръстева по-рано тази година, е подал оставка от поста.

Ден по-късно министърът на културата проф. Велислав Минеков призова "политическите активисти" в ръководството на театъра да бъдат сменени с професионалисти. С изказването си: "Не може от едната страна на теглилката да поставим злато, а от другата страна перушина. Аз държа на присъствието на режисьора Александър Морфов в Народния театър", той недвусмислено зае страна в конфликта.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?