Медия без
политическа реклама

Морфов: Аз изкъртих табелката на жената, която следва Доган

Режисьорът изясни писмено мотивите си срещу пиара на Народния театър Велислава Кръстева, чиято врата вандализира

08 Ноем. 2022
БНТ
Александър Морфов

"Аз съм известен извършител и не съм се крил". Това заяви именитият режисьор Александър Морфов във връзка със случая в Народния театър, където на 29 октомври вратата на пиара и заместник-директор Велислава Кръстева осъмна с изкъртена табелка и надраскани надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай".

Той напомня, че директорът Васил Василев е подал жалба в полицията за рушене на паметник на културата, какъвто е театърът, от неизвестен извършител. Позицията на Морфов е изразена в Отворено писмо "до всички, които се интересуват", изпратено до сайта "Площад Славейков", който вчера публикува и разговор с Кръстева.

Велислава Кръстева стана завеждащ "Връзки с обществеността" в Народния театър през лятото, няколко месеца след като Васил Василев пое управлението на първата ни сцена след конкурс. Двамата бяха колеги - зам. министри на културата в правителството "Орешарски". Преди това Кръстева е дългогодишен пиар на ДПС, а също и депутат в два парламента от листата на партията. 

В писмото Александър Морфов започва с обръщението "уважаеми приятели, колеги, журналисти, жълти драскачи, лъжци и политици". Той споделя видеоклип от профила на депутата от ДБ Ивайло Мирчев, в който се вижда как на последните парламентарни избори на 2 октомври Велислава Кръстева придружава Ахмед Доган до урната. Ето и самото видео:

"Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева - зам.-директор!!! и пиaр на Народен театър "Иван Вазов". В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!", пише режисьорът.

След като изгледал видеото, той уведомил директора на Народния театър Васил Василев и споделил възмущението си, но "той игнорира всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета "Орешарски", допълва Морфов.

"Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и три пъти съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки!

Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!

Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да понеса последствията.

И накрая: никой няма право да ме обвинява в етническа нетърпимост! В моите постановки са участвали българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци и още други!

АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!", завършва с главни букви Александър Морфов.

Снощи в Народния театър "Иван Вазов" за пръв път от седем години се игра негов нов спектакъл. След като Васил Василев стана директор, на сцената там се завърна евъргрийнът "Хъшове", който бе игран с успех от 2004 до 2020 г. и свален от афиша заради конфликт на Сашо Морфов с предишния директор Мариус Донкин, също свързван с ДПС. Надраскването на вратата на Велислава Кръстева бе извършено именно във вечер, когато на Голяма сцена се играеше "Хъшове".

Постановката миналата вечер бе гостуваща - "Антигона" от Жан Ануи, режисирана от Морфов в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен (впрочем по времето, когато Васил Василев бе директор там). В ролите бяха Деян Донков, Ованес Торосян, Милена Ерменкова и актьори от Плевенския театър. След края на спектакъла по време на аплаузите от залата, в която нямаше и едно свободно място, включително на втори балкон, Александър Морфов с щастлива усмивка хвърляше към публиката цветя. За разлика от други случаи, когато е правил изявления от сцената, този път режисьорът запази пълно мълчание.  

Завръщането на режисьора Александър Морфов с нова постановка на българска сцена е вече факт.

Последната премиера на Александър Морфов в Народния театър бе през 2015 г., по времето, когато той все още бе директор там - "На ръба". В следващите седем години не е поставял у нас. Работеше като режисьор в Русия, бившите съветски републики и Израел. 

Обичаният режисьор Александър Морфов ще постави първия си спектакъл на българска сцена от 7 години насам, съобщиха от Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Той е избрал сцената в Плевен, за да постави "Антигона". Ще работи преди всичко с актьори от плевенската трупа.

 

Още по темата