Медия без
политическа реклама

Ал. Морфов се завръща на българска сцена след 7 години

При това не в Народния театър, а в Плевенския - с "Антигона"

06 Февр. 2022
снимка: Драматично-куклен театър Иван Радоев
Александър Морфов започна работа с български актьори за пръв път от 2015 г. насам.

Обичаният режисьор Александър Морфов ще постави първия си спектакъл на българска сцена от 7 години насам, съобщиха от Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Той е избрал сцената в Плевен, за да постави "Антигона". Ще работи преди всичко с актьори от плевенската трупа. 

Спектакълът на именития режисьор ще е изграден около версията на Жан Ануи, стъпила върху трагедията на Софокъл. Но "всеки, който познава театъра на Морфов знае, че сценичният вариант ще се създава в процеса на репетициите", пишат от ДКТ "Иван Радоев". "Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост. Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсения в тази посока."

Неговата "Антигона" ще дебютира на сцената през април. От театъра вече разпространиха и първите снимки от репетиционния процес, след като приключи тридневният кастинг за ролите.

Последната пиеса, която Александър Морфов постави в родината си, беше на "На ръба", чиято премиера бе през април 2015 г. - преди точно седем години. Оттогава той поставя предимно в Русия, бившите съветски републики, Израел. 

"На ръба" бе в афиша на Народния театър "Иван Вазов", където Морфов бе и директор в периодите 2000-2001 г. и януари-септември 2015 г. На поста той бе наследен от Мариус Донкин, който изпълнява длъжността и до днес, въпреки че мандатът му изтече на 1 септември 2021 г. Последните две години преминаха в светлината на конфликта между двамата, след като Донкин свали от афиша на Народния представленията на Морфов (под претекст пандемията, неуредени авторски права за музиката и др.) - най-вече "Хъшове", игран с успех от 2004 до 2020 г. 

През миналата година Александър Морфов разпространи писмо, в което се казва, че "Хъшове" или друг негов спектакъл няма да стъпи на сцената на Народния, докато Донкин е директор там.

В момента се провежда конкурс за нов ръководител на първата ни сцена, като освен настоящият директор кандидати за поста са директорът на Плевенския театър Васил Василев, актьорът и преподавател Сава Драгунчев и режисьорът Бойко Богданов (допуснат след обжалване).

Още по темата