Медия без
политическа реклама

Александър Морфов се завърна с „Антигона“

Продукцията на Плевенския театър бе показана за пръв път в петък вечер и снощи, а ще има официална премиера на 16 и 17 септември

19 Юни 2022
Стефан Н. Щерев
В главната роля - на тиранина самодържец Креон, е Деян Донков.

Завръщането на режисьора Александър Морфов с нова постановка на българска сцена е вече факт. В края на седмицата той представи за пръв път „театрална импровизация“ (според неговото собствено определение) по „Антигона“ на Жан Ануи, в която са използвани идеи и фрагменти от текстове на Софокъл, Рой Хен и самия Александър Морфов. „Блестящо завръщане на гениалния творец!“, обявиха на своята страница във Фейсбук от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, чиято продукция е спектакълът. В главната роля, на Антигона, е актрисата Милена Ерменкова, а корифей на „античния“ хор е нейният съпруг Ованес Торосян. В образа на владетеля Креон е гост-мегазвездата Деян Донков. Участват още актьорите Надя Керанова, Александър Кънев, Адриан Филипов, Васил Витанов, Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Диана Ханджиева и много други – почти цялата плевенска трупа.

В осъществяването на проекта, иницииран още по времето, когато настоящият директор на Народния театър Васил Василев бе театрален шеф в Плевен, е включен международен екип. Сценографията е на Семьон Пастух (Русия) и Тита Димова-Вантек, която е и автор на костюмите, пластиката е на Андреа Гаврилиу (Румъния), звукът – на Душанка Белада (Черна гора) и т.н.

Снощи близо тричасовото представление, което се играе без антракт, но градусът на емоциите расте до финала, бе прието с особен интерес, съобщи БТА. Именитият режисьор е използвал за впечатляващия си спектакъл сценография, която обхваща цялата дълбочина и височина на сцената. Едни от най-силните и запомнящи се моменти в представлението са между Креон, Антигона и сестра й Исмена в ярките изпълнения на Деян Донков, Милена Ерменкова и Надя Керанова.

Следващото представление на „Антигона“ пред плевенска публика, към която се присъединяват все повече ценители на Мелпомена от цялата страна по програмата „Пътуващ зрител“, е на 15 юли, а официалната премиера е насрочена за 16 и 17 септември, съобщават от театъра.

Още по темата