Медия без
политическа реклама

Минеков: Политическите активисти в Народния театър да бъдат сменени

Не може от едната страна на теглилката да поставим злато, а от другата страна перушина, сравни той Морфов и Велислава Кръстева

10 Ноем. 2022Обновена
Министър Минеков се изрази алегорично, изтъквайки, че режисьорът Морфов и пиарката Кръстева нямат равна тежест в културата.
БГНЕС
Министър Минеков се изрази алегорично, изтъквайки, че режисьорът Морфов и пиарката Кръстева нямат равна тежест в културата.

„Не бих желал нашият театър да се превръща в кръжок по политически интереси“, заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков на пресконференция днес, по време на която засегна и скандала в Народния театър от последните дни. Както и „Сега“ писа, след представление на „Хъшове“ на 29 октомври вратата на Велислава Кръстева – пиар на театъра, чиято обвързаност с ДПС е широко известна, осъмна с изкъртена табелка с името й и надраскани надписи „ДПС“, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“. Впоследствие Александър Морфов, който през лятото бе назначен за главен режисьор на академичната трупа от новия директор Васил Василев, изпрати открито писмо до сайта „Площад Славейков“, в което официално признава, че той, а не „неизвестен извършител“, е автор на надписите и обвинява Кръстева в политическа пропаганда. „Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено! Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да понеса последствията“, написа Морфов в писмото, публикувано в навечерието на 62-рия му рожден ден и първата софийска премиера на негова постановка от седем години насам - "Антигона".

Аз съм известен извършител и не съм се крил".

„За съжаление това политическо обкръжение може би е форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място, и аз ще помоля те да бъдат сменени и да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти“, каза проф. Минеков. Запитан кого точно има предвид, той отговори: „Всички!“.

Министърът коментира още: „Не може от едната страна на теглилката да поставим злато, а от другата страна перушина. Аз държа на присъствието на режисьора Александър Морфов в Народния театър. За съжаление вследствие на събитията той е силно разколебан в желанието си за присъствие там“, като добави, че евентуалното му оттегляне би било голяма щета. Васил Василев вчера обясни пред БНР след няколкодневно мълчание по случая, че няма намерение да променя екипа си въпреки скандала между главния режисьор и завеждащата "Връзки с обществеността".

Според Велислав Минеков колегите на Морфов мълчат, подкупени с пари: „Разбрах за небивало покачване на заплатите на артистите в състава – някои получават 5000 лв. заплата, каквито и директорите на дирекции в Министерството на културата не получават.“ Той изтъкна, че ако се направи сравнение с възнагражденията в театрите в Пазарджик, Разград или Враца, нещата биха изглеждали „впечатляващи, дори отчайващи“.

Министърът ще поиска да се извърши пълна проверка не само на случая, но и на всичко, което става в Народния театър, откакто Васил Василев води трупата. „Видими са тези политически представители. Няма да ги изброявам, но това не е хубаво, по-добре е с професионалисти“, заключи той.

Министърът се позова и на друг случай, при който член на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ към МК, преподавател в Художествената академия, е подложен на политическо преследване: Велико Маринчевски, млад човек с международна биография като творец и отличен преподавател. „Ще направя всичко възможно да се прекъсне това преследване и ще споделя с председателя на Парламентарната комисия по културата и медиите Ченчев, както и с министъра на образованието Пенов, за да няма подобни инциденти където и да било в България“, обеща Минеков.

Междувременно Захари Карабашлиев подаде оставка от поста "писател на Народния театър "Иван Вазов". За това съобщи самият той в социалните мрежи. Той също бе назначен от Васил Василев през юли. "Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа -- мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия", пише Карабашлиев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата