Quantcast

Медия без
политическа реклама

Минеков: Народният театър работи с фирма на дъщерята на пиарката

Има достатъчно основания директорът Васил Василев да бъде освободен, каза министърът пред bTV

30 Яну. 2023
бТВ
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Има достатъчно поводи директорът на Народния театър "Иван Вазов" да бъде освободен. Това заяви пред bTV снощи министърът на културата проф. Велислав Минеков. Като повод той посочи, че директорът Васил Василев на няколко пъти е отказал да отговори на въпроси, зададени от депутати, във връзка със средното, ниското и високото заплащане в първата ни трупа, както и относно договорите с външни фирми, с които театърът работи. "Имаме три отказа към депутати поради липса на информация – това е твърде много." Минеков допълни, че при държавна субсидия от 5,7 млн. лв. годишно, за ноември и декември театърът има "огромен разход" – почти две трети от субсидията. Според служебния министър в тези разходи влизат и новите назначения, които той определи като политически.

Проф. Минеков се ангажира със състоянието на Народния театър през ноември м.г., след като главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева - дългогодишен кадър на ДПС, а неколцина изявени фигури от трупата подадоха оставки.

По повод все още необявените резултати от направения одит на театъра, министърът коментира: "В момента одитът се преглежда и в него има много смущаващи неща". Проф. Минеков посочи, че има предвид "някакви взаимоотношения“ с "Инса ойл", които не са му показани в одита – според него не се знае дали тази фирма прави дарения на театъра, или има обществена поръчка. Логото на фирмата на Георги Самуилов се появи тихомълком в сайта на Народния театър "Иван Вазов" като "водещ партньор" през ноември. 

"Другото, което не е в одита, е фирмата "Инфлуенсър БГ", чийто собственик е дъщерята на Велислава Кръстева. Как дъщерята е стъпила в театъра - не знам", отбеляза Минеков. На въпрос на водещия Светослав Иванов откъде знае тези подробности, щом не фигурират в одита, министърът отговори, че не е получил документи за тях, но ги знае от "други източници", включително и от театъра.

Ния Коцева

Дъщерята на Велислава Кръстева - Ния Коцева, е собственик или съдружник в няколко фирми, една от които е "Инфлуенсър БГ". През ноември, в разгара на скандала със Сашо Морфов и надрасканите врати, сайтът Bird публикува информация от държавния регистър СЕБРА, че две фирми на Коцева са получили общо 82 500 лв. държавно финансиране за пиар услуги. Това са "Франк Стратиджикс", взела пари от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и от Министерството за Българското председателство на ЕС. "Инфлуенсър БГ" пък е получила общо 20 200 лв. от Министерство на икономиката и от Национален фонд - Кохезионен и структурни фондове. Отделно от това "Инфлуенсър БГ" усвоява пари по европрограми (10 000 лв.) и е получила близо 16 000 лв. коронасубсидии, но всички те предшестват по време постъпването на Велислава Кръстева в Народния театър.

"Това не са обвинения, със сигурност дейността е съвсем нормална, но аз искам да се уверя в тази нормалност", подчерта Минеков във връзка с подозирания конфликт на интереси. 

МЪЛЧАНИЕ

„Сега“ се опита да се свърже с директора на Народния театър Васил Василев за коментар, но неговият телефон бе включен на телефонен секретар. Оставихме нашето запитване – има ли националната ни културна институция отношения с фирмата "Инфлуенсър БГ" и ако има, каква точно дейност извършва тя в театъра, но в рамките на работния ден отговор от Василев не бе получен. Самата Велислава Кръстева също не вдигна телефона си, а от подопечния й отдел "Комуникации и връзки с медиите“, които напоследък подписват съобщенията си до пресата само с "ПР екип", без имена и мобилни номера, не отговаряха на стационарния телефон, посочен в сайта на театъра. Като цяло комуникацията дори на опитни ресорни репортери с Народния театър е силно затруднена, откак новият директор и назначеният от него пиар са на постовете си.

В своя Фейсбук профил директорът Васил Василев определи казаното от министъра по bTV като "измислици и инсинуации".

Утре министър Велислав Минеков ще даде пресконференция, с която ще отчете мандата си. От пресцентъра на Министерството на културата увериха "Сега", че "няма забранени въпроси".

"Има разделение в театъра. Това е много страшно. В друг наш национален културен институт "лечението" (след подобна ситуация – б.р.) продължи цели 7 години. Има и хора, които внезапно са напуснали след появата на директора, те са смущаващо число. Аз говорих с някои от тях – това, което ми разказват, е ужасно. Има много нови назначения – най-интересни са някои от тях, свързани с партията на самия Василев", каза още пред bTV Минеков, привеждайки два примера за "странни политически" назначения. Той заяви, че ще иска да знае повода за назначенията и за освобождаванията едно по едно. 

Преди два дни стана ясно, че директорът на Народния театър е в ръководството на партията "Българска прогресивна линия" на отцепници от БСП.

Директорът на Народния театър Васил Василев е член на оперативното бюро на партия "Българска прогресивна линия" (БПЛ), разказва Mediapool. bg. Това е партията, която бившият депутат Красимир Янков създаде и оглави, след като напусна със скандал БСП.

 

Още по темата