Quantcast

Медия без
политическа реклама

Валери Йорданов поиска оставката на директора на Народния

Пред театъра и онлайн продължава събирането на подписи в подкрепа на Морфов

30 Ноем. 2022

Актьорът от Народния тетър "Иван Вазов" Валери Йорданов си обръсна главата във видео, заснето от дома му и излъчено в YouTube. В него той поиска оставката не само на пиарката на театъра Велислава Кръстева, но и на директора Васил Василев. Заедно с колежката си от трупата Албена Колева Йорданов организира подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов. И утре те ще продължат да събират подписи на съмишленици пред Народния театър, както и онлайн на peticiq.com

Изпълнителят на ролята на Бръчков в "Хъшове" разказва как в заседание на комисията, която установява дали Морфов е нарушил Закона за защита от дискриминация, Васил Василев му е казал "ти там си трай". "Няма как аз да си трая там, когато срещу себе си виждам такова управление като между 1976 и 1984 г.", подчерта актьорът. Той уточни, че Явор Гърдев и Захари Карабашлиев не са единствените, напуснали театъра. Според него десетина служители, които "перфектно" са изпълнявали служебните си задължения, са си тръгнали или са били принудени да го направят, макар че в първите месеци от мандата на Василев всичко е изглеждало "наред". 

Той даде пример със служителка "инспектор салон", чиято врата е била разбита. По думите му коментарът на Кръстева е, че това е било направено, "защото се разширяваме". Но за разлика от надрасканата от Сашо Морфов врата, в този случай вътрешно разследване нямаше, припомня Валери Йорданов. Кръстева също така коментирала, че възрастните хора трябвало да си търсят на друго място работа, а "ние ще доведем млади служители, наши хора".

Преди ден двама актьори от Народния театър - Валери Йорданов и Албена Колева, подеха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов. Причината е скандалът, който разтърсва първата ни сцена вече месец и започна с надрасканата от режисьора врата на пиарката Велислава Кръстева, и наредената от директора Васил Василев вътрешноведомствена проверка срещу Морфов.

"Искам да покажа несъгласието си с определени политики, които нахлуха в театъра, където нямат място", заяви пред БГНЕС инициаторът Валери Йорданов. "Вече искам да употребя всички законни средства, за да обърна внимание, че не е редно това, което се случва", отбеляза "хъшът", който тази година освен актьор е и режисьор на награждавания филм "Шекспир като улично куче" и автор на сборника с разкази "Гризачи".

Йорданов посочи, че очакват подписка от "Театралните пилигрими от Пловдив" със стотици гласове, но се надяват на подкрепа и от други градове.

Вследствие на скандала между главния режисьор Александър Морфов и шефа на PR-отдела Велислава Кръстева служебният министър на културата Велислав Минеков разпореди пълна проверка на Народния театър, докато пък директорът Васил Василев на свой ред издаде заповед за вътрешно разследване срещу Морфов. Миналата седмица директорът, назначил и двете страни в конфликта, бе изслушан в парламентарната Комисия по култура и медии, но не каза нищо конкретно, освен че върху него и театъра имало натиск от министър Минеков.

В театралната сага в неделя се намеси и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който коментира пред bTV: "Депесарят няма право да работи ли? Какво да ги правим депесарите, на Марс ли да ги изселим? Прави впечатление, че ако си депесарин, това е нещо лошо. Аз ви го казвам - най-доброто нещо за последните 33 години в България се нарича Движение за права и свободи, създадено от д-р Ахмед Доган. Да си депесар е гордост, не е проблем."

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се включи в политическия спор в Народния театър, като защити партийната функционерка Велислава Кръстева в ефира на bTV.

В подкрепа на Александър Морфов се обяви и актрисата Албена Колева с "Апел за спасение на народния театър", разпространен също чрецз социалните мрежи.

Писателят и драматург Стефан Цанев се произнесе в тв ефира срещу партийните назначения в трупата: "Браво на Ахмед Доган, прилапа и Народния театър. Не бива!" И още: "Не може представител на Народния театър да ухажва публично лидер на някаква партия. С това се унижава целия театър", коментира той поведението на Велислава Кръстева, която придружаваше почетния председател на ДПС до секцията на последните избори през октомври.

По-рано този месец режисьорът Явор Гърдев и писателят Захари Карабашлиев депозираха оставките си в знак на протест срещу "отровената атмосфера" в театъра. По думите на Валери Йорданов пред "Дневник" сред актьорите и персонала на театъра има готовност за подаване на още оставки, ако се стигне до отстраняването на Морфов.

Явор Гърдев, който е щатен режисьор на Народния театър "Иван Вазов", също ще подаде оставка след скандала с пиарката Велислава Кръстева и Александър Морфов, съобщи самият той пред bTV.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?