Медия без
политическа реклама

Валери Йорданов и директорът на Народния губят дела един срещу друг

Всеки е осъден да плати по 400 лева съдебни разноски на ответника

28 Апр. 2024
Йорданов и Василев все още са в отношения на служител и работодател.
Йорданов и Василев все още са в отношения на служител и работодател.

Многоактната драма в Народния театър "Иван Вазов", която започна като конфликт между главния режисьор (вече бивш) Александър Морфов и пиарката (също бивша) Велислава Кръстева през октомври 2022 г., продължава в съда. 

През тази седмица Софийският районен съд се произнесе по иска на актьора Валери Йорданов срещу директора Васил Василев, заведен миналия март. Актьорът от "Хъшове", един от най-гласовитите поддръжници на Морфов, съдеше шефа на Народния за претърпени неимуществени вреди, свързани със здравето му. Той претендираше за щети от 10 000, но започна с частичен иск за 1000 лв.

Скоро след това Васил Василев заведе насрещен иск срещу щатния актьор на трупата заради негови Фейсбук реплики като "Вие сте за незабавно махане, психиатричен преглед", "Ще се видим в съда, заедно с... други колеги, които са във възторг от вашите мутренски изпълнения", които били обидни и засягали "достойнството, честта и доброто му име". Искът бе със сходно съдържание - претърпени неимуществени вреди за 10 хил. лв., от които настоява за 2000 лв. обезщетение.

В крайна сметка съдът отхвърли на първа инстанция и двете претенции. И Валери Йорданов, и Васил Василев губят заведените един срещу друг дела, като всеки е осъден да плати по 400 лева съдебни разноски на другия. Решението може да се обжалва в двуседмичен срок пред Софийския градски съд, пише в заключението на районния съдия Зорница Езекиева. В съдебното решение се вижда, че и аргументите и в двата почиват на дребнави заплахи и лични конфликти, характерни обикновено за бракоразводните процеси.

Това обаче не слага край на пародийните дела около Народния театър. По-рано тази седмица актрисата Рени Врангова съобщи публично, че директорът е завел наказателно дело с граждански иск за 100 000 лв. срещу съпруга ѝ Александър Морфов. То е предизвикано от изказването на режисьора на наградите "Аскеер" през май м.г., където той нарече бившия си шеф пред публика и камери "партийно-номенклатурна нищожна личност". Гледането на делото е започнало в петък, 26 април, написа още Врангова в социалните мрежи.

Директорът на Народния театър Васил Василев е завел наказателно дело с граждански иск за 100 000 лв. срещу Александър Морфов по повод изказването му при получаването на наградата “Аскеер” за най-добър режисьор през 2023 г. Делото е насрочено за 26 април в Софийския районен съд.

Има и още една тъжба от директора на театъра, почувствал се засегнат от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред бТВ нарече Василев "мижитурка", "човечец" и го определи, че "не е читав човек". Васил Василев настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му изплати 2500 лв. обезщетение. Все още няма решение по този иск.

Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“, започнал с надрасканата врата на бившата пиарка Велислава Кръстева от вече също бившия главен режисьор Александър Морфов, се пренесе в съда.

 

Още по темата