Медия без
политическа реклама

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 000 лв.

Съпругата на режисьора Рени Врангова съобщи за баснословния иск на Васил Василев

22 Апр. 2024
БГНЕС
Александър Морфов и Рени Врангова пред театър "Българска армия" малко преди режисьорът да направи засегналото Василев изказване на церемонията "Аскеер 2023".

Директорът на Народния театър Васил Василев е завел наказателно дело с граждански иск за 100 000 лв. срещу Александър Морфов по повод изказването му при получаването на наградата “Аскеер” за най-добър режисьор през 2023 г. Делото е насрочено за 26 април в Софийския районен съд. Това съобщи в своя профил във Фейсбук актрисата Рени Врангова, съпруга на дисциплинарно уволнения от Василев именит наш режисьор.

"След почти две години административен тормоз, поръчки в жълти медии, разследващи комисии, забрана за работа, уволнение, заплахи, забрана на спектакли, дела…", припомня предисторията в публикацията си Врангова. Актрисата сравнява поисканото от Василев обезщетение с това по заведеното от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов дело за 65 000 лв. срещу разследващите журналисти от Bird.bg. "Колко е скромен този министър!", иронизира тя.

Уволненият от Народния театър Александър Морфов, който миналата година не само получи "Аскеер" за най-добра режисура на "Антигона" в Плевенския театър, но и спектакълът му бе определен за най-добро представление на сезона според академия "Аскеер", по време на церемонията в театър "Българска армия" излезе на сцената, слагайки край на почти тримесечно отсъствие от публични изяви. Тогава той отбеляза, че настоящият "Аскеер" е пети за него, а останалите 4 са в Народния театър и каза: "Там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор"“. Това явно е поводът за обидата на Василев и последвалия иск.

Публикацията на Рени Врангова е предизвикала редица коментари в мрежата, някои от които припомнят, че Василев спечели директорския конкурс в Народния благодарение на името на Александър Морфов, чието завръщане на първата ни сцена бе заложил като основен приоритет в концепцията си. Други пък са озадачени и възмутени от бездушието на "колегиално" притихналата колегия. "Единственото удоволствие за низшите духом е да се докопат до власт и да мачкат, да мачкат гдето видят човек с талант, умение, с независим ум и свободен дух. Тогава гнидите се настървяват – че какво друго могат да предложат на света освен собствената си злостна посредственост, облечена във власт. НО едно нещо не могат – да ти отнемат всичко онова, което е твоята сила и от което изпитват неистов страх. И този страх за тях е наказание", пише режисьорката и актриса Боряна Пунчева. "Нямам думи", лаконична е в потреса си драматургът Розалия Радичкова.

Миналата година директорът Василев беше подал тъжба в Софийския районен съд и срещу Камен Донев, тъй като се почувствал засегнат от изказване на актьора, който в интервю пред бТВ го беше нарекъл "мижитурка" и бе казал, че "не е читав човек". По този иск той настояваше Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати далеч по-скромните 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

От своя страна актьорът Валери Йорданов, който е един от най-убедените поддръжници на Морфов в конфликта му с Василев, заведе дело срещу директора с аргумента, че здравословното му състояние сериозно се е влошило заради административния тормоз над режисьора, когото смята за свой духовен баща и ментор. За претърпени неимуществени вреди той претендираше за обезщетение от 10 000 лв., но като начало бе предявил частичен иск за 1000 лв. В края на март, след раздаването на наградите "Икар", Валери Йорданов постави под съмнение основанието за отличието на Народния за най-високи резултати в театралния мениджмънт, твърдейки, че всъщност е на "минус милион и триста и петдесет хиляди - прецедент в историята на театъра...". В тогавашното си изказване във Фейсбук актьорът припомни и желанието си да съди Народния театър, без да уточнява за какво.

Уволненият дисциплинарно от Народния театър Морфов пък понастоящем намери пристан в частния "Tеатро отсам канала", където поднови един от спектаклите си, поставени някога на първата ни сцена - "Животът е прекрасен". Той се играе под името "И все пак, животът е прекрасен" и с леки промени в актьорския състав.

Режисьорът Александър Морфов, който бе уволнен дисциплинарно миналия февруари от Народния театър, а спектаклите му - постепенно свалени от афиша, се завръща на нова сцена. Премиерата на "И все пак, животът е прекрасен" ще бъде на 4 март в "Театро отсам канала".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?