Медия без
политическа реклама

Уволненият Морфов се завръща със стар нов спектакъл в "Театро"

"И все пак, животът е прекрасен" ще има премиера на 4 март

09 Февр. 2024
11 години след премиерата си в Народния театър "Животът е прекрасен" се завръща на нова сцена и в нов вариант.

Режисьорът Александър Морфов, който бе уволнен дисциплинарно миналия февруари от Народния театър, а спектаклите му - постепенно свалени от афиша, се завръща на нова сцена. Премиерата на "И все пак, животът е прекрасен" ще бъде на 4 март в "Театро отсам канала".

Представлението е по пиесата "Самоубиецът", най-дълго останала под забраната на комунистическата цензура – цели шест десетилетия. Написана е от Николай Ердман през 1928 г., а поставена на съветска сцена едва по време на "перестройката" през 1987 г. В защита на “Самоубиецът” се включват Мейерхолд, Станиславски, Луначарски, Горки и Булгаков, но усилията им се оказват безрезултатни. Ердман е на 28 години, когато създава пиесата. След нея не написва нито една. През 1933 г. е заточен в Енисейск за  “контрареволюционни литературни произведения”,  по-късно освободен, но с лишаване от право да живее в 10 от големите градове на СССР, в това число и Москва. Същвременно е автор на сценариите на любимите филми на Сталин "Веселите момчета" и "Волга, Волга", но е заличен от надписите им. 

Наричат текста на Ердман "Ревизор" на 20-ти век", като авторът е сравняван с Гогол; както и "реквием за унищожението на руската интелигенция". "Пиесата ни дава отговор защо продължихме да живеем, когато всичко ни тласкаше към самоубийство", пише руският поет и преводач Осип Манделщам.

За пръв път Морфов постави "Самоубиецът" под името "Животът е прекрасен" през 2012 г. Спектакълът се превърна в хит на сцената на Народния театър и, с някои прекъсвания, се игра там до юли 2023 г., когато Камен Донев вдигна аларма за пушек на сцената и нарушена противопожарна безопасност. В крайна сметка скандалът сложи край и на ангажиментите на Донев, който бе външен актьор на хонорар, към театъра, управляван в последните две години от директора Васил Василев.

За постановката на "Животът е прекрасен" критиката казва, че е може би "най-смешният и най-тъжен спектакъл, създаван през последните 30 години на българската сцена".

Също както в оригинала, главни роли в новата интерпретация на сцената на "Театро" ще играят Камен Донев и Рени Врангова. В "И все пак, животът е прекрасен" ще се включи и Албена Колева, както и нови актьори, които ще заместят титулярите от щатния състав на Народния.

"Имаме амбиция да обиколим страната с този спектакъл. И това ще се случи в близките месеци", каза пред БТА продуцентът, режисьор и актьор Димитър Бакалов, създател на "Театро отсам канала".

Още по темата