Медия без
политическа реклама

Конфликтът в Народния театър се пренесе в съда

Валери Йорданов заведе дело срещу директора Васил Василев, а той – срещу Камен Донев

21 Март 2023
Валери Йорданов изпълни заканата си, че ще съди директора на Народния театър.
БГНЕС
Валери Йорданов изпълни заканата си, че ще съди директора на Народния театър.

Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“, започнал с надрасканата врата на бившата пиарка Велислава Кръстева от вече също бившия главен режисьор Александър Морфов, се пренесе в съда. След като в общественото пространство над 4 месеца се разменяха обвинения между поддръжниците на именития творец и директора Васил Василев, който застана на страната на Кръстева и не можа да овладее процеса на разделение в трупата, сега се включи и тежката юридическа артилерия. В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка с напрежението в Народния театър, съобщи сайтът за новини от съдебната система Lex.bg.

Първото е по иск на актьора Валери Йорданов срещу директора Васил Василев. Йорданов обеща да съди работодателя си още когато ритуално обръсна косата си в знак на протест срещу отношението към Морфов и лично събираше подписи в негова подкрепа пред театъра. В иска си актьорът обяснява, че здравословното му състояние сериозно се е влошило, след като научил, че е започнала проверка срещу неговия „духовен баща“ Александър Морфов. Заради това той е завел дело за претърпени неимуществени вреди, като претендира за обезщетение от 10 000 лв., но засега е предявил частичен иск за 1000 лв., пише Лекс.

Второто дело е по тъжба на директора на театъра, почувствал се обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред бТВ нарече Василев „мижитурка“, „човечец“ и го определи, че „не е читав човек“. Васил Василев настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му изплати 2500 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди.

 

Валери Йорданов vs. Васил Василев

В средата на март Валери Йорданов внася в съда искова молба по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с която предявява частичен иск от 1000 лв. при цена на иска 10 000 лв. срещу директора на Народния театър Васил Василев.

Актьорът твърди, че в резултат на действията срещу Александър Морфов се е влошило здравословното му състояние, поради което претендира за обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

„От дълги години Валери Йорданов е участвал в различни знакови за Народния театър представления, едно от които е „Хъшове“- с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им съвместна работа както с режисьора, така и с останалия актьорски състав, те са, освен колеги, и близки приятели и взаимно се подкрепят и винаги са заставали обединени под общата кауза за запазване авторитета на театъра – институция, в която играят и са целели опазване на доброто му име и авторитета му“, пишат адвокатите му в исковата молба.

На 17 ноември м.г., непосредствено преди представлението „Хъшове“, на Йорданов лично е била връчена заповед на директора на театъра, с която се формира комисия, имаща за задача да установи дали Морфов е виновен за надрасканата врата на кабинета на пиара Велислава Кръстева.

„Йорданов бил шокиран как може да бъде извършвано подобно разследване и съответно да бъде целено опетняване на уважавания и подкрепян от него режисьор, който той чувства като негов „духовен баща“. Във връзка с преживяния стрес непосредствено преди представлението, Йорданов се почувствал зле и едва изиграл същото“, се казва в молбата до съда.

Нататък се обяснява, че актьорът е диабетик от ранна възраст и подобни стресови ситуации влияят изключително негативно на здравословното му състояние. След представлението той се почувствал замаян, прилошало му. Въпреки че си бил 10 единици бърз инсулин, което било висока доза за него, състоянието му не се подобрило.

На следващия ден потърсил лекарска помощ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След преглед било установено, че нивата на кръвната захар са над три пъти над нормата, кръвното му налягане също било високо – 166/110. Лекарят заключил, че вероятно състоянието му се дължи на „нервно психическо пренапрежение“.

На 28 ноември 2022 г., когато скандалът в Народния театър вече се разраснал, Йорданов е бил привикан в кабинета на Василев, където изрично му е било напомнено, че е подписал длъжностна характеристика, според която не трябва да петни името на театъра. Този случай засилил напрежението у актьора, защото той имал добра репутация сред колегите си и се почувствал засегнат и огорчен от поведението на директора, твърди се още в иска на Йорданов.

На 5 декември 2022 г. актьорът е бил спешно хоспитализиран. Провел е болнично лечение за период от една седмица, уточнява се в молбата. В нея се подчертава още, че актьорът е преживял силен стрес в резултат на действията на директора на Народния театър, като това е дало отражение върху здравословното му състояние, ето защо той настоява съдът да уважи претенцията му.

 

Васил Василев vs. Камен Донев

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ от своя страна е завел дело за публична обида срещу актьора Камен Донев, който е един от най-разпалените защитници на дисциплинарно уволнения от Василев главен режисьор Александър Морфов. Причината за този му акт е участие на Донев в предаването „Тази събота“ по бТВ на 18 февруари, когато е бил помолен да коментира конфликта между Василев и Морфов.

„В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен. Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, но особено в изкуството, защото сцената, изкуството, това е една декларация, това е послание, това е изразяване, това е обръщение към хората. Мисля, че Сашо (Морфов – б.р.) … през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората, и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор“, цитира Лекс отговора на Камен Донев.

Васил Василев посочва, че е гледал интервюто и се е почувствал обиден. В тъжбата адвокатът му Лора Георгиева пише, че с обидните изрази „мижитурка“, „човечец“ и „не е читав човек“ Камен Донев е казал нещо унизително за честта и достойнството на Василев и това е направено публично и умишлено. Освен всичко, обидите и негативните квалификации са насочени срещу длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата и функциите му, обяснява адвокатката.

Тя допълва, че Василев се е почувствал изключително обиден не само докато гледал предаването, а и след това. После цитира Речника на българските думи, за да разясни значението на трите израза, използвани от Камен Донев. А именно: „Мижитурка“ означава човек, който е без достойнство или самочувствие и е готов да угодничи, да се подмазва, обикновено за облага. Като синоними на думата са шушумига, дребнав, плах, ограничен, мухльо. „Човечец“ е жалък, нищожен човек, а „читав“ значи невредим, цял. „По отношение на използвания израз от Камен Донев, че Васил Василев „не е читав човек“, следва да се има предвид, че когато определяш някого по този начин, безспорно се влага негативно значение, че този човек не става, не струва, не е добър в най-общ смисъл“, обяснява Георгиева.

Тя изтъква, че думите на Донев не само са унизили честта и достойнството на Василев, но и са му причинили болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и като цяло са причина за влошаване на здравословното му състояние. Той не могъл да спи, бил тревожен и притеснен, включително от факта, че много хора, в това число негови близки и колеги, са чули обидните думи, които са накърнили доброто му име и самочувствие.

В тъжбата е отбелязано още, че според чл. 39, ал. 1 от Конституцията всеки има право да изразява мнение и да го разпространява, но това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго. „В конкретния случай степента на засягане на оценката на обществото спрямо Василев е висока, тъй като е засегната публична личност, участваща в обществения и културен живот на страната, както и поради факта, че обидите обективират едно лично оценъчно мнение за личността и професионализма на довереника ми и до определени негови качества, което е оскърбително и унизително“, сочи адвокат Георгиева.

Според нея справедливият размер на обезщетението, който би могъл в известна степен да компенсира неимуществените вреди, претърпени от Василев, е 2500 лв. и лихвата върху тази сума, като настоява Камен Донев да бъде признат за виновен, че публично е обидил директора на Народния театър.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата