Quantcast

Медия без
политическа реклама

Карадайъ за Народния театър: Да пратим депесарите на Марс ли?

Актрисата Албена Колева публикува "Апел за спасение" на академичната сцена

27 Ноем. 2022
снимка: Драматично-куклен театър Иван Радоев
Александър Морфов репетира "Антигона" - първата му постановка на българска сцена от 7 г. насам.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се включи в политическия спор в Народния театър, като защити партийната функционерка Велислава Кръстева в ефира на bTV. Той заяви, че пиарката не нарушава никакви закони, "а напротив" - и не намира причина за реакцията срещу нея в театъра. 

Назначената от новия директор Васил Василев за завеждаща "Връзки с обществеността" в културния институт преди това бе дългогодишен говорител и два пъти депутат от ДПС. На изборите на 2 октомври тя придружаваше Ахмед Доган до секцията, което предизвика възмущението на Главния режисьор на театъра (също назначен от Василев) Александър Морфов. В края на октомври след представление на "Хъшове" той надраска вратата на кабинета й с надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", "ДПС" и "Изчезвай". По-късно в подкрепа на позицията на Морфов се обявиха актьорът Валери Йорданов и неколцина други негови колеги, а режисьорът Явор Гърдев и писателят Захари Карабашлиев подадоха оставки от Народния. 

"Някой решил да протестира, защото някой друг е депесар. И този депесар няма право да работи ли? Какво да ги правим депесарите, на Марс ли да ги изселим? Прави впечатление, че ако си депесарин, това е нещо лошо. Аз ви го казвам - най-доброто нещо за последните 33 години в България се нарича Движение за права и свободи, създадено от д-р Ахмед Доган. Да си депесар е гордост, не е проблем", каза Карадайъ пред Мария Цънцарова, видимо изнервен от въпросите й по темата.

Политикът нападна актьорите от Народния театър с въпроса къде са били те и протестирали ли са, когато е нарушавана Конституцията. Той обаче не уточни кой случай визира.

 

АПЕЛ

Междувременно в скандала за първата ни сцена се включи и актрисата Албена Колева. Снощи тя публикува във Фейсбук "Апел за спасяването на Народния театър". В писмото си разкрива детайли от "кухнята" на трупата, които не са свързани пряко с политическата принадлежност на Кръстева. "... с назначаването на Госпожа Велислава Кръстева за заместник директор и PR в театъра рязко се промени творческата атмосфера. При липсата на Закон за театъра новоназначеният Директор и неговата заместничка управляват, позовавайки се дословно на Трудовия кодекс, който в голяма степен е неприложим за творческите институции и регулира основно дейността на администрацията. Госпожа Кръстева не е работила в театър и неусетно започна да прокарва взаимоотношения, които много бързо доведоха до оставки на творци и уволнения на ценен сценичен персонал", пише Колева.

Тя припомня, че реабилитирането на звезден режисьор като Морфов е било сред ключовите точки в програмата на Васил Василев и му е помогнало да спечели конкурса за директорско място. "Но той въдвори в театъра и нова администрация, която сякаш му става по-скъпа", заключава актрисата.

Албена Колева е щатна актриса в Народния театър от 2010 г. Играла е в много от знаковите представления на академичната сцена, а през този сезон участва в спектаклите "Шърли Валънтайн", "Двубой", "Чудесна неделя за Creve Coeur".

Преди 10 дни в Народния театър "Иван Вазов" по заповед на директора започна "вътрешно разследване" срещу Морфов, резулатите от което още не са обявени публично. 

В Народния театър "Иван Вазов" започва вътрешно разследване на скандала с режисьора Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева.  Ще бъдат изискани писмени обяснения от служители и записи от камери.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?