Медия без
политическа реклама

И Явор Гърдев подава оставка след скандала в Народния театър

15 Ноем. 2022
Диляна Флорентин

Явор Гърдев, който е щатен режисьор на Народния театър "Иван Вазов", също ще подаде оставка след скандала с пиарката Велислава Кръстева и Александър Морфов, съобщи самият той пред bTV. Гърдев уточни, че тя е депозирана в администрацията преди дни заедно с тази на писателя Захари Карабашлиев, но има "срок на падеж", тъй като му предстои важна премиера. Става дума за спектакъла "Великденско вино" по Константин Илиев, чиeто първо представление пред публика е на 30 ноември. Оставката влиза в сила от деня след премиерата, каза Явор Гърдев. 

В интервюто си пред bTV той уточни, че Захари Карабашлиев не е член на партия, макар преди години да е бил сред основателите на "Да, България". Гърдев обаче изтъкна, че в контекста на скандала трябва да се направи разлика между съмишленици и активисти на партии - и евентуално да се разпише юридически, че активисти на политически сили не могат да заемат длъжности в културния институт, за да се избегнат в бъдеще проблеми като този с назначението на Кръстева. 

Макар и да се изрази деликатно и индиректно, Явор Гърдев на няколко пъти подчерта, че за него решението на казуса е "личен жест на г-жа Кръстева", разбиран като напускане на поста, "може би и на г-н Морфов", тълкуван като извинение за хулиганската постъпка.

"Заплатите са нещо много хубаво, но в театъра има напрежение", каза той. Гърдев допълни, че не подава оставка в знак на протест срещу директора Васил Василев, който вече е направил много хубави неща за първата ни сцена, а като реакция към токсичната в момента работна среда, която трябва да бъде преодоляна в интерес на театъра.

Драмата в Народния театър добива нови и нови измерения. След като актьори и режисьори заеха страната на колегата си Александър Морфов и на директора Васил Василев, засегнатата пиарка Велислава Кръстева почувства нужда от публично изявление в своя защита.

Скандалът в Народния театър "Иван Вазов" започна на 29 октомври, когато след представление на "Хъшове" главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева - завеждащ "Връзки с обществеността" в театъра от лятото насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател Ахмед Доган. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружава Доган до избирателната секция.

Аз съм известен извършител и не съм се крил".

Последва остра размяна на реплики между засегнатите в социалните мрежи и медиите, както и оставка на Захари Карабашлиев миналия четвъртък. Засега единственият коментар на директора Васил Василев е, че тези хора са неговият екип и не възнамерява да се разделя с никого. Той встъпи в длъжност след конкурс през април, а скоро след това назначи Велислава Кръстева за свой пиар, Александър Морфов за главен режисьор и Карабашлиев за писател на театъра. Явор Гърдев и Диана Добрева са другите двама щатни режисьори на академичната трупа.

Министърът на културата Велислав Минеков на няколко пъти, в пресконференция и медийни участия, зае страна в конфликта и обяви, че политическите активисти трябва да бъдат уволнени и заменени с "професионалисти".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата