Медия без
политическа реклама

Военният министър разкри, че са водени разговори за дронове Байрактар

България обаче се насочва за безпилотници към САЩ по проект, чиято цена може да достигне 999 млн.лв

24 Ноем. 2022
БГНЕС архив

България е проучвала възможности за придобиване на дронове „Байрактар“. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БНР

Турските дронове бяха предоставени на Украйна след началото на войната с Русия.

Турската компания Baykar е купила терен в Украйна, на който ще изгради завод за дронове Bayraktar. Компанията е регистрирала и юридическо лице, съобщава украинският посланик в Турция Василий Боднар, предаде Новая Газета. Европа.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов  уточни, че с турската страна е имало само среща. 

„Направихме среща с ръководството на „Байрактар“. Предложиха ни информация, сътрудничество и коопериране, включително с български фирми, но е прекалено рано да говорим за този проект“.

САЩ тренират с дронове на полигона в Ново село. Това става ясно от пост и снимки, публикувани на страницата на посолството на САЩ в Бъл "България и САЩ продължават съвместните си военни учения.

Ясни са фирмите, с които може да се говори за дронове, каза Стоянов. И определи като водеща страна САЩ. Проектът е в етап проучване на пазара уточни министърът на отбраната. Покупка на дронове е в плановете на военните за модернизация до 2026 г. Той е оценен с възможен бюджет между 500 и 999 млн. лева.

Тази нощ Израел нанесе трети удар по военното летище в околностите на Дамаск. Според The National, авиоударите са нанесени ден, след като там се е приземил иранският товарен самолет ИЛ-76,  който доставя дронове-камикадзе на Русия за удари по Украйна.

До края на годината ще бъде изпратено запитване за оферти (RFP) до договора за доставка на 3D радари за армията. Офертата ще получат американски и европейски фирми, каза Димитър Стоянов, сред които е и „Локхийд Мартин“. Проектът за радарите е свързан и с идването на новите изтребители Ф-16. Бюджетът за радарите е между 100 и 500 млн.лв

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата