Медия без
политическа реклама

Израел унищожи и самолет, пренасящ дронове за удари по Украйна

Израелският президент показа доказателства, че Иран снабдява с безпилотни апарати Русия

28 Окт. 2022Обновена
Израел нанесе пореден удар по военни обекти в Сирия
Израел нанесе пореден удар по военни обекти в Сирия

Тази нощ Израел нанесе трети удар по военното летище в околностите на Дамаск. Според The National, авиоударите са нанесени ден, след като там се е приземил иранският товарен самолет ИЛ-76,  който доставя дронове-камикадзе на Русия за удари по Украйна. Този вид самолети редовно превозват и оръжие за терористични групи, сред които "Хизбола".

Контролираната от режима на Башар Асад агенция SANA съобщи, че сирийската ПВО е свалила част от ракетите, но останалите са попаднали в обекти близо до столицата и са предизвикали разрушения. Пред информационна агенция "Ал-Маядин" сирийски военен потвърждава, че Израел е атакувал Дамаск на 27 октомври през нощта, но твърди, че няма жертви. "Свалихме няколко от ракетите, а щетите са само материални", казва той.

Турската агенция Anadolu твърди, че в района са разположени военни обекти на Корпуса на стражите на ислямската революция и ливанската военна групировка "Хизбула".

По данни на Сирийския център за мониторинг на спазването на правата на човека (SOHR), базиран във Великобритания, израелските удари снощи са били по складове за оръжие и боеприпаси, както и по щаба на подкрепяното от Иран опълчение. "Израел нанесе шест удара, в това число четири по складове за оръжие и позиции на иранската полиция и ливанската "Хизбула" в района Мазарея, на запад от летището в Дамаск. Два от ударите са по райони юго-западно от летището в Дамаск. Два от взривовете бяха много силни, четирите - по-слаби", пише SOHR. Той отбелязва, че това е 28 удар на Израел по територията на Сирия от началото на годината и третият за тази седмица. На 21 октомври Израел унищожи оборудване за производството на ирански дронове-камикадзе.

Засега официални коментари от Израел няма.

Активната намеса на Иран във войната в Украйна накара Израел да преразгледа неутралната си позиция, поддържана до този момент. Израелският президент Ицхак Херцог, който е на посещение в САЩ, отбеляза, че Израел анализира ситуацията с използването от Русия на ирански дронове-камикадзе в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски твърди, че от началото на войната Русия е използвала около 400 ирански дрона за атака срещу украинското население и инфраструктура. Според него Русия може да се разплаща за безпилотните апарати, оказвайки помощ на иранската ядрена програма. Херцог заяви, че той няма конкретна информация за такава сделка, но отбелязва, че "не е необходимо да се предоставят допълнителни доказателства, че Иран представлява опасност за световния мир и стабилност".

На среща в Атлантическия съвет във Вашингтон обаче израелският президент представи солидни доказателства за използването на ирански дронове в Украйна. "Въпреки отричането на Израел, снимки на корпуса и моторите на свалените дронове доказват, че Иран продава своите безпилотни апарати на Русия", каза той. И отбеляза, че показаните снимки са само "върхът на айсберга", малка част от огромния обем информация, в това число и от разузнаването, която Израел е готов да предостави.

Ицхак Херцог заяви, че съществуват ограничения, които не позволяват Украйна да получи определени системи за противовъздушна отбрана. "Има оръжие, което няма дори експортна версия. Има неща, които не трябва да попадат в ръцете на нашите врагове. Има тайни, които ние не можем да предадем. Но навсякъде, където можем да помогнем, ще помогнем", каза той в интервю за CNN.

Израел обаче ще достави на Киев нелетателно въоръжение. Той помага на Украйна със системи за ранно откриване на ракетните атаки. Оказва активно хуманитарна помощ, създавайки медицински центрове в Украйна и лекувайки ранени украинци в Израел. "Ако се разходите по доброволческите организации и НПО в Украйна, преобладаващият език ще е иврит", каза Херцог. Освен това Израел предоставя и посттравматично лечение, изпращайки експерти, обучени да оказват помощ в областта на психичното здраве на жените и децата, в рамките на съвместната инициатива на първите дами на Израел и Украйна Михал Херцог и Елена Зеленска.

В украински медии се появи информация и че Израел е предоставил оръжие за сваляне на дронове.

 

 

В Иран бе застрелян полковник Мехди Молашахи, който отговаря за доставката на ирански дронове-камикадзе за Русия, използвани за масираните удари в Украйна. Той е бил убит недалеч от град Захедан, столица на Белуджистан в юго-източен Иран, съобщи агенция Tasnim.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата