Медия без
политическа реклама

В Иран бе убит офицер, отговарящ за дроновете-камикадзе за Русия

Загинал е и генерал, който нареди жестокото потушаване на протестите в страната

26 Окт. 2022
Протестите срещу жестокостта на режима в Иран обхващат все повече градове в страната и в чужбина
EPA/БГНЕС
Протестите срещу жестокостта на режима в Иран обхващат все повече градове в страната и в чужбина

В Иран бе застрелян полковник Мехди Молашахи, който отговаря за доставката на ирански дронове-камикадзе за Русия, използвани за масираните удари в Украйна. Той е бил убит недалеч от град Захедан, столица на Белуджистан в юго-източен Иран, съобщи агенция Tasnim. Молашахи и един от командирите на организацията "Басидж" генерал Джавад Киха са били застреляни в кола посред бял ден. Членовете на "Басидж" са обвинявани в жестокото потушаване на протестите в Иран през последните 15 години.

В социалните мрежи бе публикувана снимка на направен на решето автомобил с окървавени тела на двама души, за които се твърди, че са Молашахи и Киха.

Убийството идва след седмици протести, обхванали Иран след смъртта на 22-годишната Махси Амини, който почина при неизяснени обстоятелства на 16 септември, докато бе в ареста. В Захедан протестите са съпроводени с особена жестокост от страна на иранските сили за сигурност. По непотвърдени данни, на 30 септември, са били убити над 80 участници в митинга. Денят бе кръстен "кървавия петък". Иранският президент нареди разследване на убийствата, които според силите за сигурност са се случили при "атака от екстремисти срещу полицейски участъци". Активистите обаче твърдят, че е стреляно срещу мирно протестиращи граждани.

В момента недоволството продължава поне в 16 града в 13 провинции. Най-активни участници са младите хора, особено студентите.

Иран се превърна в най-важния съюзник на Русия във войната в Украйна, след като й предостави дронове-камикадзе, с които вече дни наред се нанасят удари по критично важна инфраструктура в различни украински градове. Украйна поиска ООН да разследва свалените дронове, но Русия и Иран заплашиха с ответни действия, ако това стане. Министърът на външните работи на Иран Хюсеин Амир-Абдолахиан заяви, че Техеран не доставя дронове и ако бъде доказано обратното, той няма да остане безразличен. Доставката на дронове за Русия би било нарушение на санкциите срещу Иран.

Междувременно Иран обеща да достави ракети, каски, бронежилетки и друг вид дронове - Miraj-521, на Русия.

Израел атакува и унищожи летище  "Димас" в Сирия, където се произвеждаха боеприпаси и резервни части за иранските дронове-камикадзе, които масово се използват от Русия в Украйна. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права /SOHR/.

Активността на Иран принуди Израел, който отказваше досега да доставя военна помощ за Украйна, да обмисля ответни действия. "Израел ще е принуден да реагира на опасното сближаване на Русия и Иран. По този въпрос се водят постоянно консултации със САЩ", казва премиерът на Израел Яир Лапид, цитиран от "Джерусалим пост". Израел вече унищожи базата за сглобяване на дронове-камикадзе в Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски също призова Израел най-после да се определи на чия страна е - на Русия или на Украйна. В речта си по видео връзка на конференцията Haaretz Democratic Summit той заяви: "Не е ли време вашата държава да избере с кого е? С демократичния свят, който рамо до рамо се бори против екзистенциалната заплаха за своето съществуване? Или с онези, които си затварят очита за руския терор даже когато цената за продължаването на терора е пълното разрушаване на глобалната безопасност? Мисля, че ще дадете справедливи отговори на моите въпроси. Защото това са въпроси не за политика, а за ценности. За ценности, които ни обединяват. Обединяват ни, дори когато в политиката имаме различия".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата