Медия без
политическа реклама

Турската Baykar ще строи завод за дронове в Украйна

08 Авг. 2022
Уикипедия

Турската компания Baykar е купила терен в Украйна, на който ще изгради завод за дронове Bayraktar. Компанията е регистрирала и юридическо лице, съобщава украинският посланик в Турция Василий Боднар, предаде Новая Газета. Европа. Компания е разработила проекта за завода и ще го осъществи докрая, "доколкото това е личен ангажимент на собствениците на завода", казва посланикът. 

"На голяма част от моделите, които ще се сглобяват в Украйна, ще има и елементи местно производство - двигатели, резервни части, колесници", съобщава Боднар. 

Споразумението за строителството е подписано вече от украинското правителство и е пратено за ратификация в украинския парламент.

В края на юни изпълнителният директор на Baykar заяви пред CNN, че компанията никога няма да продава дронове на Русия. По същото време Ердоган каза, че Путин е проявил интерес към Bayraktar. Изпълнителният директор е зет на Ердоган.

Турската компания "Байкар Макина" даде на Украйна безплатно още един дрон "Байрактар", пети поред. Парите за него бяха събрани в рамките на гражданска инициатива в Полша, съобщи инициаторът на кампанията Славомир Сераковски.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Байкар, Украйна, завод

Още по темата