Медия без
политическа реклама

"Байкар" подари пети дрон на Украйна

Путин проявил интерес към турското супероръжие и ще предложи на Ердоган съвместно производство

28 Юли 2022
Уикипедия

Турската компания "Байкар Макина" даде на Украйна безплатно още един дрон "Байрактар", пети поред. Парите за него бяха събрани в рамките на гражданска инициатива в Полша, съобщи инициаторът на кампанията Славомир Сераковски. "Байкар" постъпи по същия начин преди време и с дарения от Литва дрон. Събраните суми отиват за хуманитарна помощ за Украйна. И в двете кампании бяха събрани по около 6 милиона евро.  "Байкар" подари и три дрона, за които украинският народ събра около 600 милиона гривни. 

"Байрактар" ("Знаменосец") доби легендарна слава заради техническите качества. В Украйна измислиха и едноименна песен. Дронът може да се използва в радиус от 150 до 300 км.  

Владимир Путин е предложил Русия да си сътрудничи с Турция в производството на „Байрактар“, като завод за производството им може да бъде изграден в Обединените арабски емирства, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Въпросът за военно-техническото сътрудничество ще бъде обсъден на предстоящата среща на Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сочи на 5 август, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков обаче отказа да потвърди дали в дневния ред на разговора стои въпросът за съвместни действия по производството на дроновете на турската компания „Байкар“.  Ако Русия започне да разработва дронове съвместно с Турция, това ще й даде достъп до технология на страна-членка на НАТО, коментира ДПА. Има и още един деликатен момент. Генералният директор на компанията "Байкар" Халук Байрактар е зет на турския президент Ердоган и наскоро заяви, че няма да допусне руснаците да използват дроновете. "Ние поддържаме независимостта на Украйна", заяви Байрактар пред CNN.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата