Медия без
политическа реклама

Армиите на САЩ и България тренират с дронове на полигона в Ново село

Участвайки в учения заедно като партньори в НАТО, ние гарантираме сигурността на всяка държава членка, пишат от US-посолството

14 Апр. 2022
посолство на сащ

САЩ тренират с дронове на полигона в Ново село. Това става ясно от пост и снимки, публикувани на страницата на посолството на САЩ в Бъл

"България и САЩ продължават съвместните си военни учения. Участвайки в учения заедно като партньори в НАТО, ние гарантираме сигурността на всяка държава членка в Организацията на Северноатлантическия договор", пишат от посолството. 

 

Още през януари т.г. бе обявено, че САЩ и България започват 6-месечни военни учения на полигона в Ново село. Тогава бе заявено, че съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г. Още тогава беи извършено предислоциране на военнослужещи с екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси от Въоръжените сили на САЩ, както и на бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, танкове М1А2 „Абрамс“, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.

В рамките на съвместната тренировка се провеждат стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на военните хеликоптери. 

американски войници с бойна техника се предислоцират от Румъния в България. Това става ясно от официално съобщение на министерство на отбраната.
В България има 206 американски военни. Това обяви военният министър Стефан Янев по време на парламентарния контрол. Според споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ от май 2006 г.
България няма да дава каквато и да е военна помощ за Украйна. Това стана ясно след разговорите между премиера Кирил Петков и американския министър по отбраната Лойд Остин.

 

Още по темата