Quantcast

Медия без
политическа реклама

След срещата Петков-Остин: Няма да даваме военна помощ за Украйна

САЩ предоставят една рота с бронирани машини "Страйкър", която да подсили българската батальонна бойна група

19 Март 2022Обновена
Изявления на премиера Кирил Петков и на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин

➡️ Благодаря на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин за това, че в този критичен за света момент показа истинска съюзническа подкрепа на България и на българското правителство. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с американския секретар по отбраната. ➡️ Нашата сигурност е в колективната отбрана със съюзниците ни в НАТО. САЩ предоставят на страната ни една рота „Страйкър”, което е силен знак към всички наши съюзници в НАТО. Българският премиер изрази надежда, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група. Тази бойна група е под командването на Върховния главнокомандващ на НАТО за Европа и ще предложим нейния командир да е българин, посочи Петков. ➡️ Петков и Остин не са обсъждали темата за военна подкрепа в Украйна от страна на България. „Това са фалшиви новини! Работим заедно по Източния фланг, работим заедно за усилването на НАТО, но нищо друго по тази тема не е дискутирано“, заяви премиерът. ➡️ Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин изрази задоволство от продуктивния разговор с министър-председателя Кирил Петков и изтъкна, че партньорството на България и САЩ в сферата на отбраната никога не е било толкова силно.

Posted by Министерски съвет на Република България on Saturday, March 19, 2022

България няма да дава каквато и да е военна помощ за Украйна. Това стана ясно след разговорите между премиера Кирил Петков и американския министър по отбраната Лойд Остин. "Искам веднага да кажа, че по никакъв начин не сме говорили за военна подкрепа за Украйна", обяви Петков още преди да бъде попитан. Той даде да се разбере, че България няма да дава нито леко, нито тежко въоръжение, нито зенитно-ракетни системи С-300, каквито предположения се появиха през последните дни.

Министър-председателят заяви, че военна помощ към Украйна няма да може да бъде възможна. В момента говорим за засилено присъствие по Източния фланг, говорим за обща стратегия в НАТО, говорим за хуманитарна помощ. В това България може да бъде най-силна, натърти Петков.

Шефът на Пентагона Остин индиректно потвърди думите на Петков, като на въпрос дали все пак не са говорили за предоставянето на някакво въоръжение за Украйна от страна на България, той отговори, че САЩ подкрепят българския премиер и благодарят на България за хуманитарната помощ, която предоставят, както и че се грижат за 80 000 украински бежанци.

американски войници с бойна техника се предислоцират от Румъния в България. Това става ясно от официално съобщение на министерство на отбраната.

Петков информира, че по време на разговорите с Остин, са се разбрали българската бойна батальонна група да бъде подсилена с американска рота "Страйкър". Тези части са снабдени със специални бронирани машини "Страйкър" и са обикновено от 100-150 души."Радвам се, че бойната група ще бъде подсилена с тази американска част", обясни Петков. Той потвърди, че българското подразделение ще е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО, а не както първочално се твърдеше на българските генерали. Все пак сега Петков обяви, че България ще иска тя да има български командир.

"Искам да благодаря на секретаря на отбраната на САЩ, че в този критичен истинска съюзническа подкрепа на България. За съжаление, вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Нашата сигурност е в колективната отбрана с нашите съюзници в НАТО. Ние сме НАТО", подчерта премиерът Кирил Петков.

Сред другите акценти в разговора е била военната мобилност – "от Средиземно море Александруполис -Бургас - Варна - Констанца с път, влакова линия, мост на Дунав", допълни премиерът

"Руската агресия сплоти НАТО и Европа. Силно впечатлени сме от куража и решителността на украинския народ. Тяхната борба е от критично значение за Международния ред и за общите ценности, които САЩ и България споделят", каза от своя страна Лойд Остин. "Лично видях как тези ценности се отразяват в топлото посрещане, което ни бе оказано", добави той.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин вече е в България, предава БНТ. Той кацна във военновъздушната база на българската армия в Безмер.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин увери от София, че американският ангажимент към чл. 5 от Северноатлантическия договор е непоклатим. Според тази норма въоръжено нападение срещу една или повече от страните в НАТО в Европа или в Северна Америка се разглежда като нападение срещу всички. При такова нападение всяка страна е длъжна да помогне на нападнатата страна или страни, включително с използването на въоръжена сила "за възстановяването и поддържането на северноатлантическата област".

Правителството реши, че ще разчита изцяло на българската армия в ситуацията, свързана с напрежението по оста Русия-НАТО.  "Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия.

"За мен е важно да съм тук лично в този момент от критично значение, за да осъдим безразсъдната агресия на Русия и да подчертаем нашата подкрепа за украинския народ", каза Лойд и отбеляза, че противно на очакванията руската агресия сплоти света.

"Много важна стъпка е създаването на мултифункционална бойна група. Нашето партньорство с България никога не е било толкова силно", заяви още Лойд Остин и подчерта, че един от акцентите в разговора му с Кирил Петков е бил за повишаване на оперативната съвместимост. "Много е важно е да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България и да допринесем за цялостните усилия на НАТО. Много е важно да има оперативна съвместимост, да работим заедно в кратки срокове. За да разполагаме с оперативна съвместимост, трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме, че разбираме тактиката и процедурите, за да могат нашите формирования да действат бързо", заяви Лойд Остин.

На въпрос дали има притеснения, че Русия може да нахлуе в Молдова, Кирил Петков посочи: „Молдова за нас е притеснение. Те не са в НАТО и са малка страна. В момента над 5% от населението им са украински бежанци. Тяхната износна търговия в момента е намалена, защото войната в Украйна не им дава възможност и имат руско присъствие в част от страната си". По негови думи България е била много силен глас на масата на европейските лидери, когато защитихме, че пътят на Молдова към ЕС трябва да бъде спомената в декларация. "Ние всички трябва да подадем ръка на тази малка страна. В Молдова има голямо българско малцинство, така че нейната сигурност е от много голяма важност за нас, така че надявам, че военната сигурност ще продължи по същия начин и руската агресия не трябва да мислим, че е възможно да прекрачим техните граници", добави Петков

Остин пък беше попитан от журналист от Асошиейтед прес за руското настъпление към Одеса.  „Руските войски осъществяват много малък напредък. Използват се брутални, доста дивашки техники, в начина, по който осъществяват нападения над цивилни. Много се надяваме да бъде избран различен път от Русия. Що се отнася до това дали възнамеряват, или не да настъпват към Одеса, аз не мога да взема отношение и да предвидя руското планиране към този момент“, подчерта секретарят по отбраната на САЩ. 

На разговорите в София присъстваха и американският посланик в София Херо Мустафа, както и българският военен министър Драгомир Заков.

Остин е на двудневно посещение в България, което бе обявено изненадващо миналата седмица. Той пристигна в петък в базата на ВВС в Безмер, след което веднага отиде на полигона Ново село, за да гледа съвместно българо-американско военно учение. 

В материал, който описва как Русия търси нови попълнения и тактики за войските си в Украйна, Би Би Си коментира, че американският министър на отбраната Лойд Остин е на обиколка в Европа, по-специално в България и Словакия, за да обсъди със съюзниците на НАТО „системите за

 

Още по темата