Медия без
политическа реклама

В България има 206 американски военни, обяви военният министър

Съоръженията, които се ползват съвместно със САЩ, са Граф Игнатиево, Безмер, Ново село и складова база в Айтос

28 Яну. 2022
EПА/БГНЕС

В България има 206 американски военни. Това обяви военният министър Стефан Янев по време на парламентарния контрол. Според споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ от май 2006 г. в страната могат да присъстват не повече от 2500 цивилни и униформени американски военнослужещи и тази численост дори не е доближавана през всички години, заяви още той в отговор на въпрос на депутат от "Възраждане".

 

САЩ и България започват 6-месечни военни учения на полигона в Ново село. Това става ясно от официално съобщение на българското Министерство на отбраната. На Учебен полигон „Ново село“ започна съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г.

Само преди седмица САЩ и България започнаха 6-месечни военни учения на полигона в Ново село. Именно там са и въпросните 206 американски военни. Те са за съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г. При нея има предислоциране на военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси от Въоръжените сили на САЩ, както и на бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, танкове М1А2 „Абрамс“, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника. В рамките на съвместната тренировка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на военните хеликоптери, разказаха преди дни от МО.

Сега Янев обясни, че съоръженията за съвместна подготовка с военни от САЩ са общо четири.  Две от тях са авиобазите “Граф Игнатиево” и “Безмер”. Другото е базата в Ново село. В списъка на тези съоръжения според българо-американското споразумение е и складова база в Айтос, но до момента тя не е използвана, каза военния министър.

Правителството реши, че ще разчита изцяло на българската армия в ситуацията, свързана с напрежението по оста Русия-НАТО.  "Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия.

 

Българският батальон, чието изграждане ще бъде предложено на НАТО като родния отговор на кризата в Украйна, може да не е съвсем български. Това стана ясно от изявление на премиера Кирил Петков в Брюксел.

 

"Говорим за съвместни бази по международен договор. В него е предвиден механизмът, по който да се уреждат финансовите отношения", обяви още Янев на нов въпрос от "Възраждане", свързан този път със заплащането на съвместните съоръжения.  Военният министър обясни, че например в Ново село американците са вложили за инфраструктура - пътища, мишенни полета, полигони и т.н. По отношение на тези сгради, които са водоснабдени с електричество и канализация, сметките се плащат от САЩ там, където използват съоръженията, добави той.

Според Янев споразумението със САЩ е българската армия и тренираността й, и от тази гледна точка той не би подкрепил прекратяване на договора.

В отговор на въпрос от ГЕРБ, Янев посочи още, че в средата на годината трябва да започне ремонтът на пистата на авиобаза „Граф Игнатиево“. Инфраструктурата трябва да бъде готова за приемането на новите самолети Ф-16. За ремонта в проекта за бюджет за тази година са отделени 180 милиона лева.

Янев увери, че няма да допусне забавяне на ремонта на пистата.

„За да избегнем това бъдещо забавяне, следващата седмица съм свикал Съвет по отбрана, да видим, че всички необходими анализи, предварителна информация и изисквания, които трябва да изпълним, ги имаме, за да не се получи това забавяне, което ще бъде много неприятно и ще се отрази на функционирането на авиобазата.“

Преди дни министър Янев каза, че се очаква забавяне с месеци за доставката на първите самолети Ф-16. Предвидено беше това да се случи догодина.

Янев каза, че някои от договорите за други ремонти по „Граф Игнатиево“ са били дадени за проверка на Военно апелативната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?