Медия без
политическа реклама

САЩ и България започнаха 6-месечни военни учения на полигона Ново село

В съвместната подготовка ще участват машини Брадли, танкове Абрамс, хеликоптери

18 Яну. 2022

САЩ и България започват 6-месечни военни учения на полигона в Ново село. Това става ясно от официално съобщение на българското Министерство на отбраната.

"На Учебен полигон „Ново село“ започна съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г. В нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия", разказват от военното министерство.

Оттам предупреждават, че във връзка с провеждането на подготовката, през тази седмица се извършва предислоциране на военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси от Въоръжените сили на САЩ, както и на бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, танкове М1А2 „Абрамс“, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.

В рамките на съвместната тренировка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на военните хеликоптери, пишат още от МО.

Доскорошният премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев не отрече, че е възможен сценарий с настаняването на войски на НАТО в България и Румъния.
Военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО на територията на България. Той направи това в нарочен пост във Фейсбук.
Премиерът Кирил Петков се разграничи от своя предшественик и настоящ военен министър Стефан Янев, като обяви официалната позицията на шефа на МО срещу разполагане на допълнителни сили на Алианса в България за лично мнение.

 

Още по темата