Медия без
политическа реклама

Стефан Янев не отрече сценарий за разполагане на войски на НАТО у нас

Няма политическо решение, обсъждат се различни варианти на военно-техиническо ниво и не е коректно да се коментира, обяви военният министър

20 Дек. 2021
Министерство на отбраната

Доскорошният премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев не отрече, че е възможен сценарий с настаняването на войски на НАТО в България и Румъния.

Това  стана в негов отговор на въпрос за публикация в германското списание "Шпигел", според която командващият силите на НАТО в Европа, американският генерал Тод Уолтърс, е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

 

Върховния главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи на съюзниците да се разположат повече сили на Алианса в България и Румъния. Това съобщава списание Der Spiegel, като се позовава на свои източници.

"Какво публикуват различните медии е един вариант, който след съответното обсъждане може да се случи или да не се случи. Прекалено рано е на този етап да се говори категорично какво би се случило по определен сценарий", посочи министър Янев на журналистически въпрос, след видеоконферентната си връзка с българските контингенти зад граница.

"Доколкото този разговор не е завършвал дори от чисто военна гледна точка и от военния съвет, който би трябвало да бъде направен към политическите органи, не е още окончателен, не мисля, че е моментът да коментираме такъв тип детайли", каза Янев.

По думите му, напоследък доста се говори през медиите и излизат различни послания. "В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. Преди да бъде взет дори и окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения, които не са обсъдени все още на политическо ниво, не е съвсем коректно", коментира министърът. Според него и началникът на отбраната ген. Емил Ефтимов е част от екипа, участващ в този разговор.

В същото време премиерът Кирил Петков коментира, че в НАТО е обсъждано подобряване на инфраструктурата по коридора Александруполис-Бургас-Варна-Констанца, а не изпращане на допълнителни военни в България и Румъния. 

"Разговаряхме в НАТО главно за стратегическа инфраструктура. За войски до този момент не сме дискутирали в детайли", поясни Петков за срещата си със Столтенберг в Брюксел.

Още по темата