Медия без
политическа реклама

Висшият US генерал в Европа: Трябват още сили в България и Румъния

Върховният главнокомандващ на НАТО в Европа смята, че това няма да е провокация към Русия, а презастраховане

18 Дек. 2021Обновена
Ген. Тод Уолтърс
Архив ЕПА/БГНЕС
Ген. Тод Уолтърс

Върховния главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи на съюзниците да се разположат повече сили на Алианса в България и Румъния. Това съобщава списание Der Spiegel, като се позовава на свои източници.

Поста на Уолтърс винаги се заема от американец и на практика той ръководи и американските военни сили на континента. Това винаги е най-висшият американски генерал в региона. Именно той сега иска разширяването на присъствието на алианса на източния фланг, с изричното споменаване на България и Румъния, като аргументите са, че това ще е в отговор на струпването на руски войски близо до границите на Украйна. 

Според немското издание, генералът е направил предложението си по време на секретна видеоконферентна връзка с участието на представители на страните – партньори в алианса. Той призовал за разширяване на присъствието на НАТО в България и Румъния, както това е станало по-рано в Полша и балтийските страни, като част от мисията за засилено предно присъствие.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на Северноатлантическия договор (НАТО) в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой на руски войски близо до границата й с

Според Уолтърс, увеличаването на контингента би било сигнал за Москва, че НАТО не възнамерява да наблюдава действията на Руската федерация близо до границите на Украйна, без да предприеме никакви мерки. По време на видеосрещата той обявил, че според него това не представлява провокация и е необходимо презастраховане. Генералът уверил съюзниците, че алиансът възнамерява да продължи да се придържа към основополагащия договор на отношенията  Русия-НАТО. Тоза означавало, че войските няма да бъдат разположени постоянно, а се предвижда тяхната ротация.

Официално алиансът не е потвърдил дискусията за разширяването на мисията, пише Der Spiegel. По думите му, получени от дипломатически източници, темата обаче ще бъде обсъдена на следващата среща на министрите на отбраната на НАТО.

 

Руските подводници провеждат своите тайни операции по-често и по-успешно от всякога през последните няколко десетилетия.

Изданието отбелязва, че Уолтърс е бил помолен да обмисли възможна реакция в случай на руска инвазия в Украйна и да разработи конкретни предложения. В резултат на това той представил "цял пакет от мерки". В тях той специално призовал съюзниците да засилят наблюдението в района на възможен конфликт, включително чрез сателити, и незабавно да предадат цялата информация на алианса.

Der Spiegel пише, че предложенията на американския генерал били посрещнати противоречиво в НАТО - в страните от Източна Европа идеите му бяха приветствани, докато други държави, включително Германия, реагирали сдържано. Плановете на Уолтърс заплашват да са и сериозно предизвикателство за управляващата коалиция на Федерална република Германия, тъй като например социалдемократите, особено лявото крило на партията, са скептични относно мисията на НАТО на Източния фланг.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата