Медия без
политическа реклама

Премиерът се разграничи от военния министър за войските на НАТО

Кирил Петков нарече позицията на Стефан Янев, че няма нужда от допълнителни сили, негово лично мнение

22 Дек. 2021
НАТО

Премиерът Кирил Петков се разграничи от своя предшественик и настоящ военен министър Стефан Янев, като обяви официалната позицията на шефа на МО срещу разполагане на допълнителни сили на Алианса в България за лично мнение. 

“Въпросът за засилване на военното присъствие на НАТО в България не е разискван в Министерски съвет”, каза Петков в отговор на въпрос дали позицията на Янев е официална и дали има консенсус по тази тема.

 

Военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО на територията на България. Той направи това в нарочен пост във Фейсбук.

"Съобщенията на министъра по тази тема са негово лично мнение и по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство. Ясно заявих, че ние ще бъдем активен член на НАТО и този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля", разясни премиерът.

"Едновременно с това искам да подчертая, че продължаването на политиката на ЕС и НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства. Това е българският интерес - да нямаме в съседство военно положение", добави той. И за втори път натърти: "Но пак искам да заявя ясно, че ние сме и ще бъдем активен член на ЕС и НАТО".

Петков отказа да каже дали е за засилване на военното присъствие в България. "Но като цяло колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал и колкото повече е върху дипломатическия потенциал, толкова по-добре за България, но тези мнения не се изразяват по този начин”, допълни той.

Часове по-рано "Демократична България" обяви, че не е съгласна с линията на неутралитет спрямо Русия и държи да разположим военни сили на НАТО, ако ни бъде поискано. Затова още с формирането на Комисията по отбрана в парламента ДБ ще поиска изслушване на министъра на отбраната Стефан Янев заради изявлението му, че няма нужда от войници на Алианса на наша територия. Това стана ясно от думите на съпредседателя на формацията Христо Иванов.

"Не може България да си позволи да бъде в неутралитет на практика, който да бъде в полза на политиката на Кремъл в региона. Ще инициираме изслушване на министъра на отбраната, за да изясни своята позиция и оценки на какво стъпва, защото темата е прекалено важна", каза в кулоарите на НС Иванов.

"Това, което е написал, като минимум изисква добро изясняване, особено в светлината на записите в коалиционното споразумение. Ние бихме подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на нашата отбрана и способност да противопостоим на нарастващите попълзновения от страна на Руската федерация в региона", заяви още Иванов.

"ДБ изключително държи на това, което е фиксирано в коалиционното споразумение, като част от текстовете за отбраната, България да развива своето пълноценно членство в НАТО, а не просто като някаква формалност, като наистина активна принадлежност", категоричен е съпредседателят на ДБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата