Медия без
политическа реклама

Военният министър се обяви срещу разполагане на войски на НАТО

Подобен подход има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона, твърди Стефан Янев

21 Дек. 2021
Илияна Кирилова

Военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО на територията на България. Той направи това в нарочен пост във Фейсбук

"Не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България", написа той в социалната мрежа.

Повод за коментара му стана публикация в германското списание "Шпигел", според която командващият силите на НАТО в Европа, американският генерал Тод Уолтърс, е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни. В понеделник Стефан Янев даде да се разбере, че такъв сценарий се обсъжда, но обяви, че няма политическо решение, че обсъждат се различни варианти на военно-техиническо ниво и не е коректно да се коментира.

Доскорошният премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев не отрече, че е възможен сценарий с настаняването на войски на НАТО в България и Румъния.

Ден по-късно, във вторник той излезе и с въпросната официална позиция във Фейсбук. "Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание. Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението", написа той в нея.

В позицията той в прав текст потвърждава, че има сценарий за разполагане на допълнителни войски. "В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето", посочва Янев.

Върховния главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи на съюзниците да се разположат повече сили на Алианса в България и Румъния. Това съобщава списание Der Spiegel, като се позовава на свои източници.

 

Веднага след това той директно се противопоставя на идеята за настаняване на войски. "Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност",  пише министърът на отбраната.

Той все пак се застрахова: "Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание". "Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича", посочва Янев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?