Медия без
политическа реклама

Санкционираният от САЩ Пеевски стигна партийния връх в ДПС

За първи път етнически българин ще командва официално движението, макар и в съвместно лидерство с Джевдет Чакъров

24 Февр. 2024Обновена
Днешният ден е триумф за Пеевски, който недвусмислено показа, че се смята за същинския лидер.
Пресцентър на ДПС
Днешният ден е триумф за Пеевски, който недвусмислено показа, че се смята за същинския лидер.

С единодушие XI национална конференция на ДПС днес избра за съпредседатели на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Това стана по предложение на почетния лидер на движението Ахмед Доган. Той временно ръководеше движението от края на миналата година насам, след като дотогавашният председател Мустафа Карадайъ внезапно подаде оставка.

На форума участваха 910 партийни делегати. Кандидатурите на Пеевски и Чакъров бяха гласувани заедно, също по идея на Доган - прозрачен трик, който целеше да прикрие колко от партийните апаратчици биха подкрепили всеки от претендентите поотделно. По този начин се цели да се прикрие и неизбежното разцепление в ДПС, ако на партийците от преобладаващо турското движение им се наложи да гласуват за етнически българин. Изумителното е, че движението безпроблемно избра човек, който беше санкциониран от американското правителство по закона "Магнитски", а след това и от британското, какъвто е случаят на Пеевски.

Преломен момент

Събитието, което протече под лозунга "Новото начало - заедно с хората!", е историческо за ДПС - за първи път начело на партията застава етнически българин и християнин, какъвто е Пеевски, макар и като съпредседател. Досега тя винаги се оглавяваше от етнически турчин - мюсюлманин, и тази промяна може да създаде вътрешно напрежение в партията.

Такова вече се усети, когато Пеевски изяви желание да бъде едноличен лидер на движението. Но ропотът на партийните структури принуди Доган да предложи съпредседателство. Почетният лидер дори предупреди, че само с Пеевски като водач, ДПС може да се превърне в "корпоративна, платена партийна организация" - нещо, което спомена и днес.

Въпреки този неуспех, Пеевски запази самочувствието на най-силен човек в партията. Днес, когато той влезе в залата, делегатите го посрещнаха на крака с взрив от аплодисменти. Новият лидер застана рамо до рамо с предшественика си Карадайъ - знак, че няма разрив в ДПС заради смяната на ръководството. От другата страна на Пеевски седна Чакъров.

Гласът на Доган

Почетният лидер привидя опасност за страната и за партията, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, които да се проведат заедно с евровота през юни. "Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата "2 в 1" може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици", обяви той в обръщение (пълният текст - тук) към делегатите на форума. То беше прочетено от евродепутата Искра Михайлова, тъй като Доган, по необявени причини, не участва лично на конференцията. Рискът от предсрочни избори е надвиснал над настоящото управление, в което ДПС участва - ПП-ДБ и ГЕРБ взаимно се заплашват с нов парламентарен вот, а Пеевски открито подкрепя в това партията на Бойко Борисов.

В посланието си към делегатите Доган изтъкна, че "съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения, затова означава дебат в колективните органи на всяка организация и взимане на общи решения". Когато бързината налага спешни решения, посочва той, двамата съпредседатели "решават на тяхна отговорност какво да предприемат".

Като причини за новата лидерска формула, Доган изброи следното: първо, продължаване на борбата за спазване и защита на правата и свободите, което е "неизменен стратегически приоритет на ДПС"; второ, електоралното влияние на партията се разширява, което според него "предполага и обновяване на нейния политически образ, с адекватно електорално представителство"; трето, да се съживи моделът на работа с реалните хора и местните структури на партията, за да се решават проблемите на хората по места.

"Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна!", обобщава Доган. Накрая предложи на делегатите да гласуват в пакет кандидатурите на Пеевски и Чакъров като демонстрация на единството на ДПС.

Почетният лидер открои важността на предстоящите европейски избори, които смята за тест за реформиране на ДПС. "Всички знаем, че на евроизборите гласува предимно твърдият ни електорат. Вашата задача е да разширите периферията, да покажете тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и "ротации" на управляващите", призова Доган. Тези думи са очевидно насочени към новото партийно ръководство, особено към Пеевски, от когото се очаква да увеличи тежестта на движението.

В обръщението Доган, както винаги, разсъждава за съдбата на света. За отбелязване е, че той изтъкна провала на международните организации като НАТО и ООН да спрат чрез преговори войните в Украйна и Палестина - конфликти, които той нарече "братоубийствени". Доган напомня за заканите на бившия американски президент Доналд Тръмп, че ще накара членките на НАТО да си плащат за сигурността, която им осигурява САЩ, и посочва, че това ще наложи Европа да инвестира повече в своята сигурност.

Предстоящи промени

Събитието откри доайенът в партийното ръководство - Юнал Лютфи. Той обяви, че ДПС се е превърнало в "двигател на консенсуса" в парламента, а на движението приписа заслугата за връщането на центъра на властта в Народното събрание. "Тук се открои по естествен път фигурата на Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС, който, именно по пътя на компромиса и диалога, успя да обедини участниците в т.нар. сглобка около идеята за постигане на съгласие около основните национални приоритети", поласка Лютфи новия лидер.

Доайенът описа идеята на Доган за съпредседателство, в което Пеевски да поеме вътрешната политика и електоралното разширяване на партията, а Чакъров - традиционните крепости на движението и връзките с Турция. Лютфи намекна за предстоящи сериозни промени в местните структури на партията - спомена, че някои от партийните организации са се капсулирали и пречат на обновлението на ДПС, и затова от новото ръководство (разбирай Пеевски, който ще отговаря за разширяването на структурите - бел.а.) се очаква да привлича млади и образовани хора.

Четенето на основния партиен доклад беше оставено на евродепутата Илхан Кючюк. Кой е авторът му, не се разбра. В доклада се съдържаха пространни коментари за състоянието на ЕС и на света, както и за европейската роля на ДПС. Любопитна беше частта от документа, озаглавена "Политически реализъм/прагматизъм". В него се подчертава, че коалиционните управления "разширяват диапазона на управленските програми, гарантират взаимен контрол на участниците и не на последно място отговарят на волята на суверена, който все по-малко вероятно ще даде доверие и власт на една партия". ДПС се описва като "гарант за реализъм" срещу популизма и дезинформацията. Изтъква се важната роля на участието в местната власт, засилването на младежката организация и на връзките с гражданското общество.

Гости и поздрави

Форумът се проведе в столичния Интер Експо Център при мощни мерки за сигурност. Край центъра и вътре в него имаше многобройна охрана, която ползваше дори дронове.

От българските партии представители на най-високо ниво изпрати ГЕРБ - зам.-шефът на партията Даниел Митов, който прочете приветствие, и зам.-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова. БСП беше пратила депутата и член на партийното ръководство Драгомир Стойнев. От другите парламентарни сили нямаше никого, включително от ПП-ДБ, с която ДПС си партнира в парламента. Имаше гости от БЗНС и дори НДСВ (както и приветствие от бившия му лидер Симеон Сакскобургготски - бел.а.), от синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ. Присъстваше и главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Специално видеообръщение прати турският президент Реджеп Ердоган. В него той подчерта, че България и Турция са приятели и съюзници, а ДПС определи като "един от крайъгълните камъни на българската държавна политика и демокрация". Оказа се, че му е била пратена покана да присъства, но държавният глава я отклони, като обясни, че е зает с предстоящите местни избори в страната му. Ердоган специално поздрави съпредседателите на партията - при това още преди да бъдат избрани.

Лично на форума присъстваха посланиците на Турция Айлин Секизкьок, на Мароко Закия ел Мидауи, на Алжир Байя Бенсмаил, на ОАЕ Рашид Алкайтуб Алнуайни и на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов, както и други дипломати, включително от Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ДПС, Делян Пеевски