Медия без
политическа реклама

Пеевски ще се кандидатира за лидер на ДПС

Той е феномен в българската политика, възхити му се Ахмед Доган

Съпартийците на Пеевски го посрещнаха на крака и с ръкопляскания.
БГНЕС
Съпартийците на Пеевски го посрещнаха на крака и с ръкопляскания.

Делян Пеевски, председателят на парламентарната група на ДПС, ще се кандидатира и за лидер на движението. Това обяви самият той пред медиите след заседание на Централния съвет на ДПС днес. На журналистически въпрос дали е възможно партията да се води от съпредседатели, Пеевски отсече: "ДПС ще има един председател."

Ахмед Доган, почетният лидер на партията, който отскоро отново пое прекия контрол над нея, не се появи, въпреки очакванията. Вместо това изпрати писмено послание, изпълнено с бомбастични похвали за Пеевски, учтиво пожелание за сбогом на бившия лидер Мустафа Карадайъ и съжаление, че трябва отново да се занимава с политика.

Форумът се събра, след като партията претърпя сериозни промени за изключително кратко време. По-рано този месец Карадайъ внезапно подаде оставка като оперативен лидер на движението, което се върна временно под прекия контрол на Ахмед Доган. Веднага след това Делян Пеевски, който от известно време играе ролята на неофициален говорител на партията, стана председател на парламентарната група на ДПС.Последва и оставката на зам.-председателя на Централния съвет Ахмед Ахмедов. Вчера пък в парламента набързо бе гласувано отстраняването на Карадайъ от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. На Централния съвет днес трябва да бъде определена датата, на която да се събере националната конференция на ДПС, за да избере следващия оперативен лидер. Очаква се това да стане през февруари.

Думите, с които Доган описа мнението си за Пеевски, предвещават бляскаво бъдеще за депутата бизнесмен. "Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи", възхитено коментира Доган.

За Карадайъ по-скоро остава миналото. "Той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30 годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот", сдържано посочва Доган. За отбелязване е, че той описва оставката на Карадайъ като "изненадваща" - а това е направо невероятно, като се вземе предвид колко строго контролирана партия е ДПС.

За себе си Доган отбелязва, че не е очаквал да се върне в оперативната политика, и нарича това "екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие". Той предупреждава, че не трябва да има свръхочаквания към него, и посочва, че се завръща заради "политическа необходимост". Но подчертава, че тук не трябва да се търсят геополитически фактори, а само мисълта му за бъдещето на ДПС.

След това Доган разсъждава за етническите идентичности и обновлението на партията - като последното вероятно е причината за настъпващите в ДПС промени. "Всички проблеми на Балканите, включително Република Северна Македония и Косово имат етнически произход. Войните в Украйна и Близкия изток също имат такъв генезис ... Това, което можа да добави цивилизацията през 20-ти век е зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, като основни ценности на нашия свят. ДПС е субект и носител на това ценностно постижение. Смяната на поколенията в политиката винаги трябва да преосмисля този казус", казва Доган.

НА ПРОЩАВАНЕ

По-рано днес Карадайъ наруши мълчанието по повод подадената оставка с кратък пост във Фейсбук. По думите му причината да се оттегли от ръководството на Движението е, за да е ясно, че няма да бъде ''кандидат за председател на партията за следващия мандат, да има достатъчно време за сериозен дебат за бъдещето на партията, както и достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията''.

В поста Карадайъ се извинява, че не е успял "да покрие критериите като председател и като човек".

Последвайте ни и в google news бутон