Медия без
политическа реклама

Пеевски оглави парламентарната група на ДПС

Само преди три седмици беше неин съпредседател, заедно с Мустафа Карадайъ, който внезапно се оттегли като партиен лидер

08 Ноем. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Остава да видим дали самият Пеевски ще оглави движението.

Влиятелният политик от ДПС Делян Пеевски продължава да изкачва стремглаво йерархията на движението. От тази сутрин той вече е председател на парламентарната му група.

Тази промяна идва веднага след внезапната оставка на оперативния лидер на ДПС Мустафа Карадайъ от поста му вчера. Ръководството на партията беше поето от почетния председател Ахмед Доган – 10 години след като се оттегли от него. Но само временно - до избора на наследник.

Това е поредният голям скок за Пеевски. На 16 октомври, тоест, само преди около три седмици, той стана съпредседател на парламентарната група, заедно с Карадайъ. Преди това беше само неин член, а Карадайъ беше председател. За изключително кратко време ролите им се размениха. Сега бившият партиен лидер е обикновен член на групата и даже се носят слухове, че може да напусне Народното събрание. Заместници на Пеевски в групата са Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и Хатидже Георгиева.

Пеевски засега не е коментирал новата си позиция. От доста време той играеше ролята на неформален говорител на движението. Той изразяваше позициите на ДПС по всички важни въпроси, актуални казуси и се намесваше от негово име при възникнали кризи - например, при протестите на миньори и енергетици, когато участваше като представител на партията при преговорите между управляващите и недоволните.

Вчера Пеевски съобщи лично пред медиите настъпилите промени на върховете на ДПС, свързани със завръщането на Доган като оперативен лидер. "Не е нищо особено", коментира небрежно той ненадейната оставка на Карадайъ. Каза още, че Националният съвет на ДПС ще се събере на 17 ноември, за да реши кога да се проведе следващата Национална конференция - най-висшият форум на движението, на който трябва да бъде избран неговият нов оперативен лидер. Остава да видим дали това ще бъде самият Пеевски.

Останалите големи политически сили не показаха желание да обсъждат задълбочено промените в ДПС. Тази сутрин съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков предпазливо каза, че всяка партия има правото да си сменя лидера. А Костадин Костадинов от "Възраждане" саркастично заяви, че днешното заседание на парламента се провали, защото ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС тъгуват за Карадайъ.

Ключови думи:

Делян Пеевски

Още по темата