Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС изоставиха парламента

Така първото заседание на депутатите след местните избори се провали

Няма гаранции, че пленарната зала няма да остане празна и утре.
Илияна Димитрова
Няма гаранции, че пленарната зала няма да остане празна и утре.

Провали се първото заседание на Народното събрание след местните избори. След два неуспешни опита да събере 121 депутати, колкото е необходимият кворум, председателят му Росен Желязков се принуди да се откаже.

Отговорността носят основно съпартийците му от ГЕРБ, както и колегите им от ДПС. Техните парламентарни групи изобщо не се появиха в пленарната зала. А партньорите им в мнозинството ПП-ДБ дойдоха, но отказаха да се регистрират, за да не позволят на опозицията да диктува дневния ред на парламента.

Преди началото на заседанието водачът на герберските депутати Десислава Атанасов съобщи пред медиите, че групата провежда заседание в централата на партията. Не се разбра дали това е свързано с Националното съвещание на ГЕРБ, което партийният лидер Бойко Борисов заяви, че ще свика днес, за да обсъди наново със съпартийците си подкрепата им за сглобката. Що се отнася до ДПС, в движението настъпват големи промени - досегашният му лидер Мустафа Карадайъ внезапно подаде оставка снощи, оперативното ръководство беше поето от почетния председател Ахмед Доган, а депутатът Делян Пеевски стана председател на парламентарната група.

"Няма да се регистрираме, ако не дойдат (ГЕРБ-СДС и ДПС, бел. ред.)", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в кулоарите на парламента. "Цяла България чака бюджета, така че ще трябва да работим заедно", допълни той. Петков даде да се разбере, че десницата няма да участва в заседание, което се доминира от опозицията. Бившият премиер се опита да омаловажи отсъствието на ГЕРБ и ДПС, като посочи, че всяка партия трябва да преосмисли резултатите си от изборите.

Малко по-късно съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов витиевато подкани народните представители да се "върнат да орат на народната нива, колкото и да е трудно". И призна, че "това управление от самото начало е трудно и носи негативи на всички участници в него", но и че приоритетите на управляващото внозинство остават същите и работата по тях трябва да продължи. По думите му, трябва да се работи за сключване на споразумение между десницата и ГЕРБ. За това се говори отдавна, даже са налице проекти на такова споразумение, но преди изборите така и не се стигна до нищо официално.

БСП, "Възраждане" и ИТН днес се бяха подготвили със законопроекти, тъй като при всяко първо заседание на парламента за всеки месец имат правото да вкарат каквото пожелаят в програмата му. Социалистите предлагаха промени в Кодекса за социално осигуряване, националистите - в Изборния кодекс, а сценаристите на Слави Трифонов - в закона за референдумите. Това са теми, които ПП-ДБ не искат да отварят, без да са сигурни, че съюзниците им в управляващото мнозинство ще са в залата.

ПРИЗИВ

Премиерът Николай Денков обърна специално внимание на спешната необходимост парламентът да заработи. В началото на днешното правителствено заседание той посочи пред министрите си, че през следващите 5 седмици Народното събрание трябва да изпълни три изключително важни задачи – да приеме навреме държавния бюджет за 2024 г., да направи дългоочакваните промени в Конституцията и да стартира процедурата за избор на новата антикорупционна комисия. "От това как ще бъдат решени тези три задачи зависи как ще се развива България през следващите години", предупреди Денков депутатите.

Що се отнася до днешното провалено парламентарно заседание, премиерът изрази надежда, че това е "момент на слабост", който идва от това, че всяка партия трябва да преосмисли резултатите от местните избори и да реши как да продължи напред. Но изтъкна, че действията на партиите през следващите дни ще покажат кои от тях се интересуват само от тесните си интереси и кои – от съдбата на България. "Само със синхрон между Министерския съвет и Народното събрание ние можем да продължим напред", обобщи Денков.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

парламент, кворум

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?