Quantcast

Медия без
политическа реклама

Доган отново поема пряко контрола над ДПС

Досегашният оперативен лидер Мустафа Карадайъ се оттегли от поста

07 Ноем. 2023Обновена
Пресцентър на ДПС
Доган и Карадайъ препитваха заедно кандидатите за кметове на движението.

Два дни след местните избори върховете на ДПС бяха разтърсени от мощен трус. Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на движението, което отново се върна под прекия контрол на Ахмед Доган. От ДПС не съобщиха нищо за причината за странната промяна, а само, че се е случила.

Доган се води почетен председател на партията от 2013 г. Тогава той отстъпи ръководството на Лютви Местан. Две години по-късно Местан беше изгонен от ДПС с огромен скандал, точните причини за който и досега остават неизвестни. Ръководството беше временно поето от трима съпредседатели, единият от които - Карадайъ, беше избран за постоянно на поста през 2016 г. В йерархията на ДПС той се водеше като оперативен лидер; Доган остана почетен председател, макар че за всички беше ясно, че дърпа конците на партията.

Това положение се запази до днес. След заседание на Централното оперативно бюро на ДПС, в късния следобед от движението съобщиха, че Карадайъ се оттегля от поста, а Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция. Тя се свиква поне веднъж на три години. Последната конференция се проведе през декември 2020 г., така че е възможно още следващия месец ще научим кой ще бъде новият лидер на движението. В близки до ДПС медии се появиха предположения, че конференцията ще се състои през февруари 2024 г.

По неофициална информация Карадайъ е бил извикан от Доган извънредно в централата на ДПС преди оставката, предава БГНЕС.

Промените разясни пред медиите депутатът Делян Пеевски, който споделя с Карадайъ ръководството на парламентарната група. Той заяви, че оставката на Карадайъ е негово лично решение - да се оттегли преди да изтече мандатът му на 12 декември. "Това не е нищо особено", твърди Пеевски. Решението за датата на националната конференция, според него, ще бъде взето на заседание на Националния съвет на ДПС на 17 ноември.

От няколко месеца насам публичните изяви на 53-годишния Карадайъ ставаха все по-редки. Той бе изцяло изместен от Пеевски, който се изявяваше като говорител на партията по всички важни въпроси, а през октомври стана и съпредседател на парламентарната й група заедно с Карадайъ. По неофициални сведения Пеевски ще го замени като председател на партията.

За това се носят слухове от доста време, които не се разсеяха и от появата на Карадайъ до Доган, докато почетният лидер препитваше кандидат-кметовете на ДПС за местните избори. И до преди час на сайта на движението на челно място бе поставен поздрав на Ахмед Доган до членовете на движението от май месец, в което казва, че "всяко посегателство срещу председателя на ДПС е посегателство срещу ДПС и неговите избиратели. ДПС трябва да устои на политическите обрати на времето! А нашият председател г-н Мустафа Карадайъ да продължава да ни представлява уверено, разумно и перспективно".  Но поздравът вече е сменен от съобщението, че Доган поема оперативното ръководство. 

Още по темата