Медия без
политическа реклама

Доган остави Пеевски да ръководи конгреса на младежкото ДПС

Кандидат-лидерът на движението използва форума отново да подкрепи Борисов и да нахока десните

10 Февр. 2024Обновена
Кандидат-лидерът на ДПС се държеше със самочувствието на едноличен водач на партията.
Илияна Димитрова
Кандидат-лидерът на ДПС се държеше със самочувствието на едноличен водач на партията.

Под пълната доминация на Делян Пеевски премина провелата се днес 9-a национална конференция на младежката организация на ДПС. Пеевски оглавява парламентарната група на движението, но от края на миналата година се амбицира да ръководи официално и цялата партия. В крайна сметка, почетният лидер на ДПС Ахмед Доган се възпротиви на този вариант и Пеевски ще трябва да сподели ръководството със стария депесарски кадър Джевдет Чакъров. Това обаче не попречи на напористия Пеевски да се държи със самочувствието на едноличен лидер на сбирката на партийния комсомол. Той използва форума също, за да подкрепи отново водача на ГЕРБ Бойко Борисов в споровете с ПП-ДБ за ротацията на правителството и да нахока десните.

С МЛАДЕЖИТЕ НА ДПС

Форумът се проведе днес при страховити мерки за сигурност в столичния Интер Експо Център. Младежите на ДПС се събраха малко преди националната конференция на партията, която ще се състои в края на месеца. Тогава се очаква Пеевски и Чакъров да бъдат избрани за съпредседатели на ДПС. Такава беше формулата за партийно ръководство, за която настоя Доган, след като стана ясно, че ДПС няма да изтърпи да бъде оглавено само и единствено от Пеевски.

Той самият влезе в залата на форума, съпроводен от ръкопляскания и викове "ДПС!" от станалите на крака делегати. По същия начин партийните шефове се държаха пред него и в края на миналата година, когато той официално обяви амбицията си да оглави партията. Пеевски помаха на делегатите и се настани на челния ред. Другият бъдещ съпредседател Джевдет Чакъров присъстваше, но не се радваше на същото внимание. Дори не се спомена името му, докато от трибуната изброяваха най-важните гости сред присъстващите, като Пеевски беше обявен първи.

По време на почивката той обикаляше сред делегатите и гостите, разговаряше с тях, пожелаваше "Да ви е сладко" на подкрепящите се с осигурените храни и напитки, снимаше се с многобройните желаещи, говореше пред журналистите – въобще, явно демонстрираше, че се смята за водещата фигура на партията, макар че ще му се наложи да дели ръководството с Чакъров.

Сред другите имена, които водещият на форума изреди, бяха на зам.-шефовете на партията Халил Летифов, Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Хасан Азис, на евродепутата Илхан Кючюк и неколцина гости от средите на европейските либерали. От името на ГЕРБ да поздрави делегатите дойде депутатът Георг Георгиев. Младежите на ДПС се похвалиха и с поздравително видео от младежката организация на "Слуга на народа" - партията на украинския президент Володимир Зеленски.

ФИЛОСОФСКИ ПОЗДРАВ ОТ ВОЖДА

С особено внимание се очакваше, както винаги, приветствието на Ахмед Доган към партийния комсомол. То беше разпратено на медиите (пълният му текст - тук). Почетният лидер и този път не изневери на заплетения си, трудно разбираем стил, който винаги използва в обръщенията си към партията.

В политически план посланието му не съдържаше почти нищо. Това е в ярък контраст с последното му изявление, когато тревожно предупреди, че ДПС може "да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация". Точно тогава настоя партията му да не се оглавява само от Делян Пеевски, а да се премине към споделено председателство между него и Джевдет Чакъров. Същата формула препоръча Доган днес и на младите в ДПС - но като видимо избягваше да говори по начин, който може да се изтълкува като атака срещу Пеевски. Те го послушаха и избраха Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов за съпредседатели на организацията си, а Пеевски и Чакъров номинираха за съпредседатели на партията.

Доган посочва, че живеем във време на промени, които са по-тежки от 1989 г., когато комунизмът "обидно бързо рухна", както се изразява. Сега, според почетния лидер, се изменя фундаментът на либералното общество - и демокрацията, и пазарната икономика. В това време, философски препоръчва Доган на младежите, най-важното е "да опознаете себе си", за да могат да опознаят и света. Това, според него, е ключово за политическата дейност.

"Според по-голямата част от "преминаващите" през ежедневието ни политици, цялата политическа дейност се свежда до PR стратегии, плюс ефектно ситуиране в структурите на централната власт. Такива политици нямат каузи и управленчески промени в полза на хората, а само лични амбиции за кариерно развитие … Не ви препоръчвам подобно бъдеще!", съветва Доган младите в ДПС.

Следват поредица от напътствия в стил "житейска мъдрост" за свободния избор, професионалното развитие ("Ако се ръководите от мнението на вашите родители или от критериите на вчерашния, дори и на днешния ден, вие вече "не сте в час" в темпоритъма на новото време", казва Доган на младежите), за образованието и самоизграждането, както и оплакване, че високата духовна култура е дефицитна сред младите.

С ДВЕ РЪЦЕ ЗАД БОРИСОВ

Пеевски продължава да оказва пълна подкрепа на ГЕРБ в спора с ПП-ДБ. На брифинг по време на конференцията той обяви, че десните прекаляват с желанията си за постове и предупреди, че това може да доведе до предсрочни парламентарни избори. За същото преди него заговори вчера и герберският водач Бойко Борисов.

Като проблем за сглобката в момента се очертава при кого да отиде поста на външен министър. "Това министерство трябва ясно да се каже, че е на ГЕРБ. Тук е просто прекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство. Те ако вземат още едно министерство, са взели всичко! Какъв е смисълът от тази ротация?", коментира Пеевски.

Той изтъкна, че трябва да се запазят парламента и правителството, защото са стабилни и евроатлантически ориентирани. Но смята, че амбицията на десните премиерът Николай Денков да оглави МВнР след ротацията може да доведе до политическа криза и нови парламентарни избори. "Зависи от ПП-ДБ. Ако си изпълнят написаното, ще имаме само европейски (избори – бел.а.). Ако не си го изпълнят, нека г-н Борисов и ГЕРБ да решават", предупреди Пеевски.

МЕДИИ ПОД НАДЗОР

Конференцията се охраняваше много строго – отвън от полицията, вътре от частни гардове. Журналистите изобщо не бяха допуснати вътре в залата на форума, освен за няколко протоколни кадъра в началото, така че да се отбележи пристигането на Пеевски. През останалото време представителите на медиите бяха държани отвън, под строгия надзор на охранители и пиари, и трябваше да работят под съпровода на звука на кафемашини и прахосмукачки.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ДПС, Делян Пеевски

Още по темата