Медия без
политическа реклама

Борисов вече заплашва с избори 2 в 1

За ГЕРБ постът на премиер трябва да е достатъчен, смята Кирил Петков

Илияна Димитрова

Лабилното политическо поведение на Бойко Борисов пролича за пореден път. Тази сутрин водачът на ГЕРБ предупреди, че може да се отиде към вариант за избори 2 в 1 тази година – не само за европейски парламент, както очакваме, но и за Народно събрание. Причината е недоволството му от начина, по който вървят преговорите за ротацията в правителството. А едва довчера говореше помирително и твърдеше, че трябва да се избягват сътресения в управлението.

От негово изявление пред медиите в Народното събрание се разбра, че го е разгневило думите на премиера Николай Денков, че иска да бъде външен министър, за да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина. "Не да се чува гласът на България, на правителството, на народа, а вашият глас - на ПП! А сега като сте отишли там - Василев, Радев, Богданов, само министри на ПП, чий глас чуват там? На ПП гласът ли 10 дни в Америка се чува?", разбесня се герберският вожд. После каза, че ще изпълни само последния си ангажимент към съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков - за приемането на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. "И приключваме!", обяви Борисов.

После уточни, че всъщност държи на вчерашното си изявление - неговият кадър Мария Габриел да стане премиер, а ГЕРБ да излъчи външен министър. И добави, че с всички уговорки се приключва, докато ПП-ДБ си приписват заслуги в чужбина. "Да бъдат сигурни, че ние сме направили така, че нашите партньори в Европа и Америка да знаят кой е свършил цялата работа", увери той.

Накрая дойде и заплахата му - ПП-ДБ да не превръщат в червена линия поста на външния министър. "Щом като имат такава червена линия, разбираме ги. Единственото разумно, което можем да предложим, е избори да са 2 в 1, да не харчим пак 300-400 милиона", обобщи той.

Герберският водач се ядоса също, че детайли от разговорите му с лидерите на ПП-ДБ излизали публично. А всъщност самият той редовно разказва какво се случва, когато водачите на сглобката си общуват зад затворени врати.

Пеевски: ПП-ДБ да си изпълни обещанието

Както обикновено, водачът на депутатите на ДПС Делян Пеевски повтори това, което казва Борисов. Малко след като герберският водач говори пред медиите, Пеевски коментира пред журналистите, че държавата не трябва да се тласка обратно към кризата и затова ПП-ДБ трябва да изпълнят поетия ангажимент за ротацията, а именно - да оставят дипломатическата служба на ГЕРБ.

"Ако някой счупи сглобката, ще я счупят те. ПП-ДБ трябва да се овладеят, да разберат, че не може да се случва каквото поискат и както поискат, и да се научат, че писмените неща трябва да се спазват", заяви кандидатът за лидер на ДПС. Според него десните разполагат с цялата власт в държавата и затова трябва да се успокоят и да се запази евроатлантическото мнозинство.

Петков: Не се навеждаме, ако някой ни заплаши с нещо 

''Предлагаме Мария Габриел да е премиер и това е достаъчно за един човек'', заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти. По повод заплахите на Бойко Борисов от сутринта, Петков коментира, че това са ''червени линии, които няма да работят'', ''липса на държавническо поведение'', както и ''егоизъм, който е непродуктивен в разговорите''. 

Той беше скептичен към възможността друг кадър на ГЕРБ да оглави външното министерство. ''Няма логика да се появи втори човек в работещия екип (Николай Денков - Мария Габриел - бел.а.)", смята Петков. Според него най-разумно е тандемът Денков - Габриел да се ротира огледално на всеки девет месеца, вместо постоянно да се вкарват нови лица. 

Ключови думи:

ротация