Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ обяви Габриел за "най-красивото лице на мафията"

Номинираните за министри представители на десницата си направиха отвод от проекта за кабинет

19 Март 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Изявления от ПП-ДБ, след като Габриел представи проектокабинет пред президента.

Изявления от ПП-ДБ, след като Мария Габриел представи проектокабинет пред президента. По думите им той е несъгласуван

Posted by bTV Новините on Tuesday, March 19, 2024

ПП-ДБ оттеглят подкрепата си за Мария Габриел като кандидат за премиер и няма да участват със свои представители в нейния проектокабинет. Това обявиха лидерите на десницата на извънредна пресконференция.

Реакцията им дойде, след като Габриел представи пред президента Румен Радев проект на правителство, който не е бил одобрен от ПП-ДБ. Фрапиращото е, че в него мнозинството от министрите са представители на десницата. Самият Радев набързо подписа указ, с който предложи на парламента да избере Габриел за министър-председател. "Г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България", обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

Колегата му Атанас Атанасов призова президента Румен Радев да оттегли своя указ, с който предлага на парламента да избере кабинета на ГЕРБ. Ако държавният глава не го направи, тогава според Атанасов председателят на Народното събрание Росен Желязков (който присъства в списъка с кандидат-министрите - бел.а.) не трябва да допуска обсъждането на проекта за кабинет от депутатите. "Това е скандал и нарушение на Конституцията!", описа Атанасов ситуацията. По-късно президентът реагира на призива му. В специална позиция Радев посочи, че когато мандатът за правителство е изпълнен от кандидат-премиера, държавният глава е длъжен по Конституция да издаде указ, който няма никакво отношение към структурата и състава на Министерски съвет, защото те се предлагат от кандидата за министър-председател.

Николай Денков - премиер в оставка, който е посочен като вицепремиер в списъка на Габриел, заяви, че не се е съгласявал да влезе в кабинета, както и "немалка част от номинираните за министри" (което оставя отворен въпросът дали ГЕРБ-СДС са водили скрити преговори с част от кандидатите - бел.а.). Атанас Атанасов уточни, че половината от номинираните не са давали съгласието си за това.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обвини Габриел, че се е подала на натиска на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски. "Тя показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер, трябва да имаш базов интегритет, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея. За г-н Борисов ме е срам", продължи Петков. След това нападна герберския водач, че се е крил зад жените от преговорния екип на ГЕРБ, защото му е липсвало мъжество да говори открито, както и че е избрал Пеевски пред България.

"Борисов и Пеевски успяха да постигнат своето - взривиха всичко. Г-н Пеевски не е съгласен да позволи да стане очевидно за всички, че той няма право на първа брачна нощ за формирането на органите на съдебната власт. Това нещо той не може да допусне да се случи и сега всичко се взривява", присъедини се Христо Иванов - също съпредседател на ПП-ДБ. Той разказа, че изрично са попитали Габриел дали има шанс да внесе състав на кабинет, който не е съгласуван. "Тя каза: "Не, това не е Мария Габриел". Не знам кого видяхме днес по телевизията", разочаровано сподели Иванов. И констатира: "Републиката се връща с гръм и трясък в най-дълбоката вода на конституционната, политическата и правителствената криза и това не е по наша вина. Ние бяхме готови да преговаряме, докато намерим решение."

Правосъдният министър в оставка Атанас Славов, който също е посочен в списъка без съгласието му, заяви, че номинирането на министри без одобрението им е тежко нарушение на Конституцията. Той показа декларация с отказа си да влезе в кабинет на ГЕРБ-СДС, а след него същото направиха още няколко от хората в списъка.

ГЕРБ съобщи, че ще даде брифинг утре сутринта от 8.30 часа.

 

Какъв е казусът

Всичко започна, когато се разбра, че десните лидери са отказали да подпишат проекта на споразумение за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. А списъкът с кандидатите за министри, който Габриел представи пред президента, е приложение към това споразумение. След срещата с президента Габриел заяви, че тя е подписала документа. Депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян, която участваше в преговорите с десницата, разказа, че вчера в 18 часа споразумението е било одобрено (не каза "подписано" - бел.а.) от съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов. Половин час по-късно, когато вече е било подписано от Габриел, останалите десни лидери отказали да го подпишат. По-късно Иванов заяви, че не е подписвал нищо.

Тези факти веднага поставиха под съмнение не само споразумението, но и самия състав на кабинета, който Габриел изчете пред президента.

Още преди десните да реагират, Румен Радев светкавично констатира, че кандидатът за премиер е изпълнила мандата според конституционната процедура, и подписа указ, с който предлага на парламента да я избере за министър-председател. Очаква се още утре той да бъде разгледан от Народното събрание.

След това започна скандалът - когато десните лидери обявиха пред медиите, че не са подписвали споразумението и не са одобрявали списъка с кандидати за министри.

 

Какво каза Габриел

Пред държавния глава кандидат-премиерът изтъкна, че с ПП-ДБ са постигнали споразумение за общо управление, от което става ясно, че нямат различия по отношение на правосъдната реформа, обновяването на регулаторните органи и воденето на борба с корупцията. По думите й, досега реформи са били провеждани с подкрепата на ГЕРБ-СДС, което е направило логично искането на партията на Бойко Борисов да се създаде правителство на споделената отговорност, в което ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени партньори.

В нито един момент обаче тя не заяви, че преговорите с десницата са били успешни.

Накрая тя изчете пред него списък с кандидатите за членове на кабинета. Той отразява почти без промяна състава, който изтече вчера в медиите и с който ПП-ДБ още тогава обявиха, че не са съгласни. Разликата между двата списъка е, че според новия ПП-ДБ биха запазили социалното и образователното министерство, както и че Валентин Мундров заменя Александър Йоловски като министър на електронното управление. А герберите биха получили още четирима представители в правителството, освен Габриел, които ще оглавят министерствата на отбраната, екологията, енергетиката и иновациите. Самата тя запазва поста на външен министър.

За отбелязване е, че в списъка на Габриел присъстваха редица министри, срещу които лично възрази Бойко Борисов. Става въпрос за министъра на финансите Асен Василев, на спорта Димитър Илиев, на туризма Зарица Динкова, на икономиката Богдан Богданов. Нямаше ги военният министър Тодор Тагарев, който беше трън в очите не само на ГЕРБ-СДС, но и на ДПС, както и министърът на иновациите Милена Стойчева, която герберите стръвно нападаха заради дългите й командировки в чужбина.

 

Ето и пълния списък, който представи кандидат-премиерът:

Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) - министър-председател и министър на външните работи;

Николай Денков (ПП-ДБ) – заместник министър-председател по европейските въпроси;

Асен Василев (ПП-ДБ) - министър на финансите;

Калин Стоянов (ПП-ДБ) - министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков (ПП-ДБ) - министър на регионалното развитие и благоустройството;

Иванка Шалапатова (ПП-ДБ) - министър на труда и социалната политика;

Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) - министър на отбраната;

Атанас Славов (ПП-ДБ) - министър на правосъдието;

Галин Цоков (ПП-ДБ) - министър на образованието;

Катя Панева (ПП-ДБ) - министър на здравеопазването;

Кръстю Кръстев (ПП-ДБ) - министър на културата;

Ивелина Василева (ГЕРБ-СДС) - министър на околната среда и водите;

Кирил Вътев (ПП-ДБ) - министър на земеделието и храните;

Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) - министър на иновациите и растежа;

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) - министър на енергетиката;

Богдан Богданов (ПП-ДБ) - министър на икономиката и индустрията;

Георги Гвоздейков (ПП-ДБ) - министър на транспорта и съобщенията;

Валентин Мундров (?) - министър на електронното управление;

Зарица Динкова (ПП-ДБ) - министър на туризма;

Димитър Илиев (ПП-ДБ) - министър на младежта и спорта.

 

Пълна подкрепа от ДПС

Отново пролича, че ГЕРБ-СДС и ДПС съгласуват предварително действията си. В официална позиция лидерът на ДПС Делян Пеевски похвали Бойко Борисов и Мария Габриел за предложения кабинет. Според него те"подхождат отговорно към хората и към държавата, като я спасяват от безвремието на служебните правителства и политическата криза".

Затова партията му ще подкрепи предложеното правителство. Само гласовете на ДПС обаче нямат достатъчни, за да премине кабинетът през парламента; задължителна е подкрепата на ПП-ДБ.

Пеевски посочва, че правителството ще има подкрепа на ДПС, "докато работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани". "В парламента сега трябва да продължи  постигнатото с промените в Конституцията, с промени в законите, за да има реална съдебна реформа и битка с корупцията", декларира водачът на движението.

 

Предисторията

Проблемите между доскорошните партньори започнаха миналата неделя вечерта. Тогава Мария Габриел свика извънредна пресконференция, на която даде да се разбере, че герберите са изключително недоволни от преговорите. Причината - не получили поисканото "равнопоставено" участие в следващия кабинет. Малко по-късно брифинг дадоха лидерите на десницата, които така и не можаха да обяснят ясно какво се случва, но се примолиха на герберския лидер Бойко Борисов лично да се намеси, за да оправи ситуацията.

На следващия ден Габриел отиде при президента Румен Радев, за да получи мандата за правителство. Тя не само го прие, но доведе със себе си представители на ПП-ДБ - премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателят на дясното обединение Кирил Петков. Малко по-късно Габриел заяви пред журналисти, че отпуска още 24 часа за преговорите, като изрично подчерта, че го прави след молба на ПП-ДБ. От думите й се разбра, че проблемът между преговарящите е в състава на правителството.

В общественото пространство се завъртяха, като най-проблематични, постовете на военния и енергийния министър. Те досега се заемаха от представители на десницата - Тодор Тагарев и Румен Радев. Герберите обаче не криеха своята неприязън към двамата и дадоха да се разбере, че очакват смяната им с техни кадри. Тогава се предполагаше, че това ще бъдат депутатите Христо Гаджев и Жечо Станков, което в крайна сметка се оказа истина.

Срокът на Габриел изтече в 12 часа на обяд. Тогава се понесоха слухове, че преговорите са се провалили. След това последва скандалът със списъка на Габриел.

Ключови думи:

Мария Габриел, ротация

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?