Медия без
политическа реклама

Мария Габриел се отказа от мандата

Премиерът Денков призова ГЕРБ да не хвърлят държавата в хаос

24 Март 2024Обновена
Илияна Димитрова

Преговорите за ново правителство пропаднаха, България отива все по-уверено към избори - това стана ясно от извънреден брифинг на ГЕРБ.

През последните три дни преговорите били подновени, те вървели добрe, ГЕРБ направил няколко отстъпки, но тогава от ПП-ДБ дошли нови искания, на които партията казала "Не!" - обясни в изявлението си Мария Габриел. ГЕРБ отстъпили за министерството на отбраната и министерството на енергетиката, но ПП-ДБ поискали и МВР. Условията, които партньорите постоянно поставяли, били окачествени от партията като "политически рекет" и затова ГЕРБ прекратява преговорите. 

Мария Габриел ще внесе утре в парламента писмо, че оттегля кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да участва и в преговори за втори мандат, декларира преговорният екип на партията. "Ще се отиде на преговори след изборите", обясни Габриел.

"Ще остана като вицепремиер до ден последен на действащото правителство", обяви Мария Габриел.  

В обръщение към нацията тази вечер, премиерът Н.Денков призова ГЕРБ да не хвърлят държавата в хаос и да гласуват правителство начело с Мария Габриел. Денков напомни, че споразумението с ГЕРБ е за правителство за 18 месеца с ротация на премиерите на 9-ия и запазване състава на правителството. "Съгласно уговорката само ние с г-жа Габриел трябваше да сменим позициите", заяви Денков. "Вместо да хвърлят държавата в хаос, да подпишат споразумението и да гласуваме правителство начело с Мария Габриел и същия състав на правителството", повтори Денков.

На 17 март ГЕРБ предложиха същия вариант за ротация, какъвто предложи Денков по-рано днес, но тогава беше отхвърлен от ПП-ДБ. Това припомни Никола Николов, национален координатор и пиар на ГЕРБ.

През последните три дни преговорите са се водили по телефона. Основните партии от събота имат готовност за извънредно заседание на парламента, на което да бъдат гласувани премиер, структура и състав на новото правителство, а всички политици са инструктирани да не дават публични изявления, за да не влошат хода на преговорите. Константин Бачийски от СЕК-ПП, който преди два дни заяви, че няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ, днес отказа участие пред БНР. Вчера медийно участие отказа Лена Бориславова. 

Това подклаждаше слуховете, че най-вероятно ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са намерили начин да потушат напрежението, което възникна между тях в последните дни, но Мария Габриел разсея тези заблуди. 

 

РЕАКЦИИ

Първата реакция след изявлението е от пресцентъра на ДПС, който разпространи позиция на лидера на партията Делян Пеевски. Необходими са бързи предсрочни избори, каза той. "ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната. Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС", пише в изявлението на Пеевски.

"Днес научихме от изявлението на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в Парламента. Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем", заяви още той.