Медия без
политическа реклама

Радев обвини ПП-ДБ, че провокират конституционна криза

Доста несериозно е отсега да се предпоставя това, хладнокръвно опонира Николай Денков

27 Март 2024Обновена
Връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание

Въпреки направените необмислени промени в Конституцията, съм длъжен да направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, в случай че процедурата по излъчване на редовно правителство приключи безуспешно. От днес обаче тесният кръг от възможности за избор на служебен министър-председател се стесни още повече с оставката на заместник-омбудсмана. А тя бе единствената фигура от посочените в Конституцията, която не е нито косвено, нито директно близка с никоя политическа партия и единствена в списъка, за която е ясно, че не е налице несъвместимост. За съжаление народните представители останаха безмълвни и не се поинтересуваха какви са мотивите за оставката и не поискаха изслушване. Ако за ПП-ДБ случилото се е нормално, представителите на формацията не бива да се изненадват, че рязко нараства вероятността от политически служебен кабинет, който едва ли ще бъде в подкрепа на техните предложения. Късно е за молби към президентската институция изборите за Европейски парламент и парламентарните избори да се проведат заедно. Притесненията на ПП-ДБ в тази посока са разбираеми, но именно те направиха всичко възможно чрез поправките в Конституцията да бъдат ограничени правомощията на президентската институция, заради което днес възможностите за предотвратяване на конституционни кризи са намалени. Затова и сезирах Конституционния съд, напълно осъзнавайки, че тези изменения ще доведат до кризи. Днес първата от тях вече чука на вратата и тя ще се разгърне в следващите седмици и месеци.

Posted by Румен Радев on Wednesday, March 27, 2024

С обвинения, че са тласнали страната към конституционна криза, посрещна днес президентът Румен Радев водачите на ПП-ДБ. Десните лидери се явиха на "Дондуков" 2, за да получат и върнат втория мандат за правителство, който предварително се провали заради отказа на ГЕРБ-СДС да го подкрепи. Държавният глава обаче използва повода, за да ги атакува - обвини ги, че с промените в Конституцията от миналата година са позволили да се политизира служебното правителство, и предупреди, че това ще доведе до тежки последици през следващите седмици и месеци.

Радев напомни, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова, която е един от потенциалните служебни премиери, неочаквано подаде оставка. Това, по думите му, съвсем стеснява и без това тесния кръг от кандидати, измежду които той може да избира да оглавят служебното правителство, тъй като Чернева е била единствената без преки или косвени връзки с политически партии.

"Останах учуден, че вие останахте безмълвни и не реагирахте. Трябваше да има въпроси. Имало ли е натиск? Защо не се инициира изслушване? Ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства възможността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза", предупреди Радев десните.

В отговор се обади единствено съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той обаче изобщо не адресира темата със служебния кабинет. А само помоли президента да положи усилия да се проведат избори 2 в 1, за да се спестят пари. "Не стига, че държавата отива в хаос, защото ГЕРБ-СДС се изметнаха от своята дума, но нека българският народ да не плаща 100 милиона допълнително", каза бившият премиер.

"Аз напълно разбирам вашите притеснения, но е много късно за такава молба. Призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, особено по отношение на служебния кабинет", студено отвърна Радев. И нападна десните, че са направили всичко възможно, за да ограничат президентските правомощия по отношение на формирането на служебната власт с промените в Конституцията. "Така, както сте я написали, така ще я изпълнявам. Разбирам вашите притеснения, съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите както беше досега", продължи той.

Петков направи плах опит да се защити, като твърдеше, че точно поправките в Конституцията са били един от успехите на управлението им. "Старата Конституция докара да имаме джуджета, нотариуси, елфи, всякакви приказни герои. Ние направихме една промяна, която си струваше. Нека не вкарваме всичко в един куп", примоли се той, като отново не спомена нищо по темата за служебния кабинет.

Радев обаче беше безмилостен. "Нямам намерение да навлизам в гората на приказките с елфи ... Едната криза вече чука на вратата и тя ще се разгърне, повярвайте ми, в следващите седмици и месеци", каза президентът.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов, който е сочен за основен автор на конституционните промени, заедно с правосъдния министър в оставка Атанас Славов, изобщо не се обади, докато Радев бичуваше колегите му по казуса.

След това срещата им продължи при закрити врати. И едва ли е станала по-приятна за десните.

 

ХЛАДНОКРЪВИЕ

На излизане от президентството водачите на ПП-ДБ се бяха окопитили, или поне премиерът в оставка Николай Денков. Той заяви, че не вижда никаква причина да се говори за предстояща криза. "Има ясни конституционни разпоредби и очакваме да се изпълнят", хладнокръвно каза Денков.

След това направо мина в контраатака. "Не ви ли притеснява нещо друго – че в институции, които би трябвало да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че имаме партийни, зависими лица и то само от единия край на политическия спектър. Ето, това е проблем. Това е, което всъщност през цялото време се опитвахме да наложим като реформи – да не стигаме до ситуации, при които уж независимите регулатори се оказват оцветени политически", обърна се той към журналистите, които естествено нямаше как да му отговорят.

По думите му, схемата, по която се създава служебната власт, се прилага и в други държави, а у нас е била предложена от авторитетната международна Венецианска комисия. "Извинявайте, но отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза, ми се вижда доста несериозно", заключи спокойно Денков. Христо Иванов и тук не каза нито дума.

Той обаче даде интервю малко пъ-късно пред Би Ти Ви. Той обясни, че оригиналният конституционен проект на ПП-ДБ е предвиждал редовното правителство да бъде преназначено като служебно - идея, на която ГЕРБ-СДС и ДПС са се противопоставили. Христо Иванов заяви, че конституционният модел ''не се избира по домова книга'', а конституционните промени не са ''упътване за ползване на асансьор''. ''Разбирам дискомфорта на екипа на президента да прилага нова материя, без парламентът да е приел съответното законодателство. Конституционните текстове не са упътване за ползване на асансьор. Трябва в практиката да се уплътнят'', посочи Иванов.

Той съжали, че не е бил приет специален закон, който да регламентира работата на служебната власт. Що се отнася до факта, че начело на служебния кабинет най-вероятно ще застане кадър на ГЕРБ-СДС, той се оправда така: "Никой не е очаквал, че колегите от ГЕРБ ще тръгнат да свалят правителството два месеца след приемането на конституционните промени."

За провала на преговорите за правителство той обвини желанието на ГЕРБ-СДС и ДПС да запазят пълно влияние в регулаторните органи, както и това, че герберите се подчинявали на желанията на шефа на движението Делян Пеевски. Той призна, че на преговорите десните са запознали водача на ДПС със своята позиция, а като причина посочи, че "ГЕРБ не може да вземе самостоятелни решения без ветото на Пеевски". "Параф на Пеевски не сме искали. Но на ГЕРБ парафът на Пеевски през цялото време им е необходим", обобщи Иванов.

 

ОТКЪДЕ ПРОИЗТИЧА КАЗУСЪТ

В миналото президентът назначаваше по свое усмотрение служебното правителство - определяше министър-председател, министри и структурата на кабинета. В края на 2023 г. обаче бяха извършени промени в Конституцията, с които това правомощие на практика му беше отнето. За това настояваха политическите сили от управляващото тогава мнозинство на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, но най-вече десните.

Според новия текст в Конституцията, който те наложиха, когато се стигне до варианта със служебен кабинет, президентът провежда консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен премиер назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Още когато се приеха тези промени, беше ясно, че те облагодетелстват най-вече ГЕРБ - просто защото хората на Бойко Борисов са излъчили кадрите, които заемат повечето от тези длъжности. На това ПП-ДБ не обърнаха никакво внимание. Не го правят и досега - тази сутрин в интервю Кирил Петков се измъкна от казуса с думите: "Нямаме никакъв контрол. Изцяло е в правомощията на президента."

За отбелязване е, че ГЕРБ отдавна прехвърля цялата отговорност за конституционните промени върху ПП-ДБ. Бойко Борисов често повтаря пред медиите, че всичко, което е направено с основния закон, е станало по идея на съпредседателя на десницата Христо Иванов. А когато обявиха, че отказват ново общо правителство с ПП-ДБ, герберите написаха в позицията си следното: "Днес е цинично да бъдем плашени с несъвършенствата на новата Конституция в частта за служебен кабинет именно от хората, които я изработиха и които оказаха брутален натиск върху всички членове на правна комисия и върху цялото Народно събрание да бъде приета до края на миналата година. Конституциите следва да се изработват така, че да имат дълъг срок на годност, а не само от Коледа до Великден."

Много глупости натвориха политиците през последния месец. Но нищо от стореното не се сравнява като мащаб с това да отидем на предсрочни избори.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата