Медия без
политическа реклама

Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

ГЕРБ не са готови за реформа, ние ще си поемем отговорността, коментира Кирил Петков

25 Март 2024Обновена
БГНЕС
Процедурата по избор на кабинет се обезсмисли, заявява Мария Габриел.

Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. Документът е внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа.

Малко по-късно Теменужка Петкова - зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, внесе проект на решение, с който се предлага на парламента да констатира, че първият мандат за образуване на правителство е приключил неуспешно. Като основание за това се посочва именно, че Габриел е оттеглила заявлението си, че е изпълнила мандата, както и че няма да участва в процедурата по избора на кабинет.

На обяд председателят на парламента Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание, на което да бъде обсъден въпросният проект на решение.

От президентството междувременно коментираха пред БНР, че първо Народното събрание следва да постанови акт по указа на държавния глава Румен Радев, с който се предлага на депутатите да изберат Габриел за министър-председател, както и по последвалото заявление за отказ от кандидата. Едва когато парламентът се произнесе, Радев може да продължи конституционната процедура за избор на правителство, като връчи втория мандат, който трябва да отиде при ПП-ДБ.

 

Как се аргументира Габриел

В заявлението си Мария Габриел посочва, че "договореният “ротационен” модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, предполагаше смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решения". 

Според Габриел "координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно".

 

ПП-ДБ се планират

Днес следобеда десните се събраха в централата на ДСБ на столичната улица "Кърниградска", за да обмислят следващия си ход.

По-рано през деня съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков попита във Фейсбук: "Работеща съдебна система, работещи регулатори, и реформирани служби ли се оказа накрая проблемът?" В този стил той говори и пред журналистите преди началото на срещата. Петков разказа, че на 17 март Мария Габриел е предложила ротацията да се ограничи до това тя да стане премиер, а Николай Денков - вицепремиер, но без да се подписва споразумение между двете политически сили. Денков на свой ред също настоя за такава минимална ротация, но със споразумение, което, според Петков, герберите са отказали. "За нас това означава, че ГЕРБ явно не са готови да направят реформа в съдебната система, службите и регулаторите. Не знаем дали не искат или не могат", заключи съпредседателят на ПП-ДБ.

Той заяви, че тази вечер десните ще обсъдят в партийните си ръководни органи какво да правят с втория мандат и утре ще съобщят решението си. "Ние ще си поемем отговорността, ще направим правилните ходове. Нито ще се крием зад преговорни екипи, нито ще се правим, че ни няма, а ще си поемем отговорността", каза Петков.

Ключови думи:

Мария Габриел, ротация

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?