Медия без
политическа реклама

Само от корист ПП-ДБ са в скута на Борисов

При нормалните хора унижението има предел, но в политиката - очевидно не

EPA/BGNES
Нима е по-добре да продължат да перат Борисов и Пеевски, докато се стопят напълно електорално?

Някои неща не мога да се измерят, но се чувстват. Така е и сега с омерзението на българите от случващото се в управляващата коалиция. Независимо от индивидуалните партийни пристрастия, омерзението е огромно, повсеместно срещу прожектирания филм. Едни политици сипят клетви за мафия срещу други, рисуват ги като най-черното зло - но се натискат да управляват с тях. Вторите, понеже наистина са мафия (или подобно), ламтят за още кокал на цената на интересите на държавата. Тъй като в трепетните завои на съспенса се забравя за какво е всичко, следва да се припомни - преговорната драма е за продължаване на съюза между ламята и юнаците, които лъгаха 3 години, че ще я убиват; "промяна" и "статукво" се оказаха просто думи по върховете за баламите долу; сега спорят кой колко от кокала  да захапе - ей този е големият разказ, който тече за българина, докато ходи на работа, води децата на училище, плаща си данъците.

"Можем да се върнем при повече разум - да преговаряме разумно", казаха дружно Николай Денков и Атанас Атанасов малко след като ПП-ДБ уж войнствено напуснаха разговорите - важно уточнение за оная публика, която в

 

брътвежите на главните герои и слугуващите им политолози

 

са се подвели, че коалицията се разпада. Не, кавгите не са за раздяла, а с цел оставане - като в семейство, при което партньорите се карат, ама по хиляди причини не се изоставят.

Нищо от случващото се днес не може да се разбере, ако се изпусне голямата картина. Да се преразказва е баналност, но без нея нормален човек не може да проумее как например Асен Василев нарича Мария Габриел "най-новото и най-красиво лице на мафията", а е управлявал с нея и се натиска за още - в условията на пълно психично здраве на Василев.

В процеса на демонтаж на ГЕРБ, стартирал в края на третия им мандат, целта пред ГЕРБ бе не просто да оцелее. Но и имиджово да бъде препрана. Почистването отваряше нови управленски хоризонти в среда, която дълго щеше и ще е коалиционна. Препирането можеше да стане единствено с

 

със сапуна на същите ония сили,

 

които искаха да демонтират ГЕРБ. Такъв бе и интересът на ДПС, защото в съдружие деляха порциите, обирайки възмущението. Умората от поредицата избори и груби грешки на "промяната" помогнаха. Още повече повлияха стечението на международното положение (войната в Украйна), а и тоягата на същото това международно положение (санкциите "Магнитски"). Западът иска у нас стабилно атлантическо управление при война на хвърлей. А Бай Ганьо може да е либерал, може и консерватор - ДПС и ГЕРБ може да се русофили, може и атлантици;  могат да крадат много или малко според ситуацията. В крайна сметка, притежавайки незаобиколим електорален корпус, приветствани от едни западни фактори, или

 

приклещени от други

 

по болезнени телесни места, ГЕРБ (явно) и ДПС (неформално) се очертаха като незаобиколим партньор за ония, които щяха да ги демонтират.

Известни са способностите на Бойко Борисов да убива всеки враг, който е решил временно да се сприятели с него. Знае се колко опитен и обигран е в тарикатлъците. Обаче в кратката ера на "победилата промяна" му се наложи да преспи 1 нощ в ареста. Взе се с нея отнема и къде, а тя го препира... Ама сега при ротацията първа взе да върти номера - поиска Денков да е външен министър, меморандуми измисля... Опита се да налага още условия в хода на преговорите.

 

На него ли тия?! Не си ли научиха урока?

 

Затова тия дни идеята е не просто ПП-ДБ упорито, прилежно, дисциплинирано да продължат да чистят; не само да бъдат притиснати в преговорите. Но и да бъдат унизени - пределно, обидно, болезнено!  - трижди наказани! Когато Габриел занесе на президента имена, които не знаеха, че ще стават министри, това бе още от имиджовия апотеоз на Борисов, погром над довчерашните хулители - гавра с тях!

Борисов не иска избори. Той управлява в коалиция, взема превес с подбутване от Пеевски; всяка минута в съюз с ПП-ДБ е ариел плюс персил. Но добре знае, че ПП-ДБ още повече не искат избори (социологическите сондажи носят ужасни вести на ПП-ДБ). Именно затова може да си позволи гаврата. Той е наясно, че минута след като Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов се направят на мъже, гласецът на Денков и обърканият Атанасов ще апелират за мир. Така и стана. Стана и по-рано в преговорите, когато ПП-ДБ се засилиха за скок, ама свиха перките.

Накратко, целите и тактиката на ГЕРБ са ясни. При ДПС - също. Самоосветляващият се

 

Пеевски загравя официално да управлява

 

един ден. "Приятелят ми Кирил", "Христо ми е в скута", "Заедно писахме споразумението"... - служат за сапун и тук. Каква е ползата за ПП-ДБ в цялата история, обаче не е ясно. Това вече е огромният политически въпрос:

Народът не ще избори - окей. Социологията е кофти - да. Да се управлява е по-добре отколкото да не се управлява - безспорно е за всяка партия. Едно е НАП да се ръководи от твой човек като Спецов, друго е да не е твой човек - също пределно ясно. Но ПП-ДБ преди 9 месеца си въобразяваха, че Борисов кротко ще подкрепя, а Пеевски ще си трае за мазните кафета; народът ще харесва "добрите", "лошите" ще бъдат прецакани. Хората се самозалъгват за какви ли не неща в живота, та ПП-ДБ ли няма пред лицето на властта... - сметките не излязоха. И вече е невъзможен денят, в който народът ще се събуди отново с идеята, че Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов са надежда за промяна, алтернатива на корупцията, делкането, Борисов и Пеевски, а сегашните 64 депутати ще се увеличат. При продължаваща колаборация са

 

по-вероятни камъни,

 

отколкото увеличени проценти.

Разбира се, вътре в ПП-ДБ е водеща друга теза: "Търпим негативи. Ама се жертваме в името на България. Без нас не ще има атлантизъм, съдебна реформа, ГЕРБ и ДПС ще крадат. Ние сме ръжена, който ги принуждава да бъдат полезни за България". Моля! Нима? Ако преди 9 месеца имаше наивници, които да повярват, че съдебна реформа с Борисов и Пеевски е добра съдебна реформа, още ли са налице? Още ли някой си въобразява, че двамата следват западния курс не поради външни фактори, а защото Кирил Петков ги кара? При тоягата "Магнитски" допуска ли някой, че дори само ГЕРБ и ДПС да управляват, че ще се отклонят от атлантическите задължения? Колкото до корупцията, от самолет се виждат новите алчни пръстчета, изчакващи сглобката да се донареди.

Някъде тук разказът на ПП-ДБ се пресича с общия на българите. Но без "жертвите" им да бъдат оправдани от хората. В крайна сметка огромният въпрос е: след като 9 месеца нищо добро не произведе съюзът на ПП-ДБ за държавата, и при пораженията в електорален план, защо  ПБ-ДБ се натиска? Защо все още държи да е с Борисов? При препирането, униженията, гаврата? Единственият отговор е, че е по-добре да извършваш гореспоменатото делкане, вместо да не го извършваш - включително поради

 

страх да не преспиш в ареста като ресто

 

при изпадане от играта. Така кръгът се затваря - омерзението на българите намира логично, правдиво, и може би, най-истинско обяснение. И как няма да е? Защо например ПП-ДБ се отказаха от първоначалната договорка Денков да се върне в образованието, а поискаха да е външен министър - заради достъпа до западните партньори, естествено, ревниво обгрижван от ГЕРБ и ДПС - какво е туй, ако не чисто партиен интерес?

Да си представим вариант, в който ПП-ДБ изоставят Борисов и не се връщат към него - прегръщане на изоставените ценности; поискана прошка от избирателя. Държавата ще отиде на нови избори, Радев изгрява отново, нестабилност, неясноти...; ГЕРБ и ДПС са принудени да направят правителство - лошо. А сега да си представим другия вариант - ПП-ДБ продължават да се топят в прегръдката на Борисов, да бъдат унижавани, да препират него и Пеевски - лелеяната нова държава ще бъде финализирана с избелването им, а ПП-ДБ тотално ликвидирани - нима не е по-лошо?

Просто вече нищо, ама нищо не оправдава присъствието на ПП-ДБ в скута на Борисов (и Пеевски). Освен користта, разбира се.

Ключови думи:

ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС, сглобка, ротация