Медия без
политическа реклама

Денков рязко смекчи тона към Мария Габриел

Заканата на ГЕРБ днес парламентът да гласува премиерския пост на Мария Габриел не се изпълни

22 Март 2024ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
Илияна Димитрова
Премиерът в оставка Николай Денков

Далеч по-мека позиция за това дали кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел трябва да заеме поста изрази премиерът в оставка Николай Денков. Той заяви, че е готов на всякакви разумни компромиси, които ще доведат до стабилно правителство. В момента Денков е в Брюксел за заседание на лидерите на Европейския съюз.

В сряда финансовият министър в оставка Асен Василев заяви категорично, че ''Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България". Днес обаче Денков смекчи тона, като каза, че Габриел е направила голяма политическа грешка, от която обаче преговарярщите страни ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да намерят начин да излязат. На въпрос дали Мария Габриел трява да бъде премиер Денков не отговори категорично: "Дали тя трябва да бъде премиер - не знам. Това трябва да се обсъди в хода на преговорите''. Според премиерът в оставка разумното решение е да се седне на масата на преговорите. 

Денков нарече ''груба грешка'' намерението на герберите да вкарат в дневния ред на днешното парламентарно заседание гласуване само Мария Габриел да е премиер. Съгласно Конституцията, по думите на Денков, министър-председател и Министерски съвет се гласуват в един акт. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на дясното обединение един ден да решат каква ще е съдбата на правителството. Срокът изтече, а в пленарната зала така и не се стигна до гласуването. Не е сигурно и дали преговорите са подновени.

Относно настояването на ГЕРБ Асен Василев да не бъде част от кабинета, премиерът в оставка лаконично каза, че не "зачерква никого".

 

Ключови думи:

сглобка, ротация, преговори