Медия без
политическа реклама

Според Борисов правителство център-дясно е невъзможно

Пеевски обаче е готов да управлява и да определя премиера и министрите в следващия кабинет

30 Май 2024Обновена
В момента всички се борим кой да е опозиция, оплака се водачът на ГЕРБ.
Илияна Димитрова
В момента всички се борим кой да е опозиция, оплака се водачът на ГЕРБ.

Съставянето на правителство след изборите на 9 юни става все по-малко възможно, а нови предсрочни избори по-късно – все по-вероятни. Такъв извод може да се направи от поредната порция политически размисли на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, които той изложи пред партийния актив в София на предизборно мероприятие.

Борисов вече говори, че вижда следващото правителство като доминирано от ГЕРБ, с участието на ПП-ДБ в подчинена роля, както и на още две формации, които не назова. Сега обаче упоритото говорене на дясното обединение, че няма да прави следизборна коалиция с ГЕРБ и ДПС изглежда го разколебава, че тази схема може да успее.

Пред съпартийците си Борисов обясни, че държавата е разделена на много части – "президентска група, на "Възраждане", на БСП, на ДПС, на ПП-ДБ, на ГЕРБ". Той смята, че нито една от политическите групи не желае да поеме отговорността за управлението и затова предизборната кампания става толкова ожесточена. "В момента всички се борим кой да е опозиция. Никой не иска да управлява", твърди Борисов.

Той призна, че вече кабинет с участието на ПП-ДБ не изглежда като вариант. "Кампанията на ПП-ДБ ликвидира възможността за правителство в център-дясно", посочи герберският водач. За това, че не му се получава с десницата, Борисов отново хвърли цялата вина само на лидерите на ПП-ДБ. Той напомни, че "Възраждане" не иска да управлява, докато не спечели сама мнозинство; ДПС пък не искало да прави кабинет с ПП-ДБ и с "Възраждане". Така, счита той, се изчерпват вариантите за правителство и най-вероятно ще се продължи с нови и нови предсрочни избори.

За възможността да управлява само с ДПС изобщо не коментира. Само гневно обяви, че не трябвало политиците да се заиграват с етническите вражди, като даже направи връзка със скандала около правителствената позиция за Сребреница. От обърканите му обяснения изобщо не се разбра сериозно ли говори за евентуално етническо напрежение у нас.

Стана обаче ясно, че много го дразнят сравненията на външността между него, лидера на ДПС Делян Пеевски и кандидата на ПП-ДБ Николай Денков, които десницата нарочно подчертаваше на билбордове – докато Централната избирателна комисия (ЦИК) не нареди те са бъдат свалени след жалба на ГЕРБ. "Ние спорим кой е по-готин! Ние да не сме манекени, да не сме на конкурс за красота!", викаше възмутено Борисов.

Накрая обяви, че ще прави правителство единствено със собствени сили – като спечели на избори мнозинство от 121 депутати. Тук обаче се разбра, че не говори сериозно, а по-скоро напук на другите политически сили.

 

ПЕЕВСКИ Е ГОТОВ

Напук на песимизма на Борисов, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски демонстрира пълна увереност, че движението ще бъде ключов политически фактор след тези избори и ще определя състава на бъдещото правителство. Това се видя от неговата реч пред партийната структура в бастиона на ДПС Кърджали, където той оглавява листата.

Пеевски обеща на хората си, че "повече никой няма да може да вкара ДПС в ъгъла". "Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят ... Ние сме готови да управляваме", уверено обяви той, цитиран от партийния пресцентър.

"Знаете, че на някои не им се харесва това ДПС да е фактор. През годините бяха свикнали да ни натикват в ъглите и ако имат нужда от нас тогава ситуационно да ги подкрепяме. Това повече не може да се случи. Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са министри и ще решаваме дали искаме или не искаме да дадем нашата подкрепа", заканително отсече Пеевски.

 

ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА

В един момент днес Борисов заговори за войната в Украйна и дебатът дали трябва да се позволи на Киев да използва западни оръжия за удари по руска територия. "Споровете, които се водят дали това оръжие, което се дава, да може да атакува Русия – естествено, че това не трябва да де допуска, защото ще предизвика адекватен удар срещу всички нас", обяви Борисов.

Вероятно той имаше предвид "ответен удар". Във всеки случай, изглежда позицията на ГЕРБ е, че не трябва да се разрешава на Украйна да употребява тези оръжия срещу руска територия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата