Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС след вота

Имаме коренни различия с Борисов и Пеевски, обяви съпредседателят на десницата Кирил Петков

27 Май 2024Обновена
При управлението на кабинета "Денков-Габриел" ПП-ДБ и ГЕРБ също не бяха обвързани с коалиционно споразумение, макар че създадоха правителството заедно.
Пресцентър на Народното събрание
При управлението на кабинета "Денков-Габриел" ПП-ДБ и ГЕРБ също не бяха обвързани с коалиционно споразумение, макар че създадоха правителството заедно.

Няма да има следизборна коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Такъв изричен ангажимент поеха днес лидерите на дясното обединение.

Обещанието им идва няколко дни, след като водачът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви плана си, че следващото редовно правителство ще бъде с участието на 4 формации, сред които ГЕРБ и ПП-ДБ, но ще бъде доминирано от неговата политическа сила, а за себе си не изключи варианта да бъде отново премиер.

"След тези избори по никакъв начин няма да бъдем в коалиция с Пеевски и Борисов. За 9 месеца разбрахме, че тяхната визия и маниер на управление е коренно различна от нашата мечта за България. Средно положение няма!", обяви съпредседателят на десницата Кирил Петков в публикация във Фейсбук.

Изявление в същия дух направи и колегата му Асен Василев. "Докато Борисов и Пеевски управляват ГЕРБ и ДПС, ние с тези партии няма да влизаме в коалиции, няма да работим заедно, защото имаме коренно различна представа за това как държавата трябва да се развива", обяви бившият финансов министър на брифинг в Пловдив, цитиран от БТА. Той напомни, че една от основните цели на ПП-ДБ е подмяна на съставите на държавните регулатори. "Няма как да работим с Пеевски и Борисов, защото те няма да са готови да предадат тази власт и да имаме нормални европейски институции", обясни Василев.

Нито един от двамата не коментира обаче факта, че кабинетът "Денков-Габриел", който ПП-ДБ и ГЕРБ създадоха заедно, не беше плод на коалиционно споразумение. Участниците в него дори се самоопределяха като "некоалиция" и "сглобка".

 

А БОРИСОВ ЗАПЛАШВА С ОЩЕ ИЗБОРИ

Също днес следобеда Борисов се обади отново по темата за следващото правителство на предизборно мероприятие в Търговище. "Ако направим голям резултат, ще правим правителство. Не направим ли, в тази мръсна среда, без пари, без нищо, е голям риск за партията", обяви той пред симпатизантите си. И прогнозира, че ако не се направи кабинет, страната ще влезе в "нов цикъл на избори".

По думите му, ПП-ДБ знаят, че няма да управляват. "Единственото, което им трябва в момента, е да са дори малка, но капсулирана опозиция, която да ги пази в парламента от наказателни преследвания", нападна герберският водач опонентите си.

Последвайте ни и в google news бутон