Медия без
политическа реклама

Борисов допусна вариант да бъде премиер

ГЕРБ ще преглътне всички - и БСП, и "Възраждане", и ИТН, само да не са ПП-ДБ, обяви партийният лидер

25 Май 2024Обновена
Какво ще се случи с Мария Габриел, ако той стане премиер, Борисов изобщо не спомена.
БГНЕС
Какво ще се случи с Мария Габриел, ако той стане премиер, Борисов изобщо не спомена.

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сериозно допуска възможността да оглави следващото редовно правителство. Условието, при което би станал премиер, е партията му да стане първа политическа сила на предстоящите избори на 9 юни, при това със значителна преднина пред втория – над 10 процента.

Това се разбра от пространното му и доста объркано изявление, което направи пред партийната организация в Ловеч днес. Каква ще бъде съдбата на Мария Габриел, която досега лансираше за премиер – за това той не спомена нито дума.

Борисов досега е оглавявал три кабинета, от които само последният изкара пълен мандат. Сега обаче изглежда е готов да се пробва за четвърти път. Партията и общественото мнение постепенно биват подготвяни за такъв вариант – на всяко предизборно мероприятие, включително и днешното, всеки партиен говорител и кандидат, който спомене името на Борисов, задължително го обявява за премиера на ГЕРБ.

Когато в Ловеч дойде редът на самия Борисов да говори, той театрално се оплака, че хората му искат да го натоварят с твърде тежка задача. "Аз не знам какво съм им причинил на моите колеги, за да ми пророкуват така съдбата. Толкова пари за църкви и вие искате накрая да ме вкарате в най-тежкото нещо", започна той с развеселен тон.

После, сякаш да оправдае бъдещата си номинация за премиер, започна надълго и нашироко да разказва всичко, което смята да свой успех в трите си правителства. Неизбежно стигна до момента, в който ГЕРБ беше отстранена от властта, и тогава започна да се ядосва. "Започвате да ме подбутвате пак да понеса целия удар върху себе си, за да направя това, което ви е нужно! Ма не е честно!", разгневи се Борисов.

Накрая обясни, че преди да се мисли за кабинета, партията му трябва да постигне отчетлива преднина спрямо ПП-ДБ. "На 9 юни не бързайте да обявявате какво ще бъде. Няма ли отчетлива разлика, сила, ние само може да катализираме още повече разделение с моя кандидатура", посъветва той съпартийците си.

Тогава обаче се присети, че всичките му наследници като премиери са били по-лоши от него. И допусна, че ако ГЕРБ постигне значителна преднина, тогава ще обсъдят въпроса за неговата кандидатура за премиер на национален партиен форум. "Бях мъж на годината, жена на годината, политик на годината, премиер – по три пъти всичко съм бил! Сиреч, ако не дойде някой насила от Банкя да ме извлече, да ме закара там ... Отсега ви казвам – има ли над 10 процента разлика, тогава ще го мислим заедно. Ще свикаме един конгрес, ще преценяваме", обясни плана Борисов.

 

НОВА СГЛОБКА

Преди два дни Борисов заговори за ново правителство с ПП-ДБ, но само ако в него доминира ГЕРБ и участват още две формации. Днес обаче заобяснява, че нито партията му, нито избирателите му искат отново да се събере с градската десница.

Герберският вожд се оплака, че на Фейсбук страниците на партийните организации го кълнат никога да не управлява с ПП-ДБ. Разказа и история от обиколката си из страната: "На Микрен спряхме да зареждаме и един, като изтърча, щяха да го сгазят колите. Вика – гласувам за тебе, но ако тези наркомани пак ми ги доведеш, никога няма да гласувам за тебе! Така викаше, че чак се насметох! Тръгнах, един километър след мен още го чувах, така бучеше този човек! Толкова ми беше набрал!"

Даже открито заговори, че партията му е съгласна на коалиция с всеки друг, само не и с десните. "ГЕРБ в момента е готова с всички други – и БСП преглъщат, и "Възраждане", и ИТН, само да не са ПП-ДБ. Не знам колегите от ПП-ДБ как си представят", чудеше се Борисов. И добави заплашително: "Те знаят, че ако Ники (Николай Денков - бел.а.) трябва да пътува, трябва да е през ГЕРБ. Само че ГЕРБ не дава вече, значи няма да пътува."

Що се отнася до ДПС, с което ПП-ДБ го обвиняват, че ще направи коалиция, Борисов лансира съвсем странна версия. "Защо да се събираме? ДПС физически се бият с нас в смесените райони", твърдеше той. В какво се изразяват тези схватки, той не обясни. Нито спомена факта, че със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски публично си сътрудничат.

Борисов използва случая, за да напомни, че ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ работеха заедно през последната година. Дори заяви, че "управлението на правителството беше в парламента", защото всичките министри и премиерът Денков идвали в Народното събрание да съгласуват действията си с лидерите на сглобката.

Освен това, отправи спрямо ПП-ДБ и традиционното си обвинение, че манипулират изборните резултати чрез машините. Борисов повтаря това от години и нито веднъж не е дал доказателство за тези свои твърдения.