Медия без
политическа реклама

Асен Василев: Габриел не може и не трябва да е премиер

ГЕРБ отвърна с ултиматум, че Асен Василев не може да остане финансов министър

20 Март 2024Обновена
БНТ
Финансовият министър в оставка Асен Василев.

С този мандат е приключено заради Мария Габриел, а ПП-ДБ искат да започнат начисто с втория мандат. Това стана ясно от интервюто на финансовия министър в оставка Асен Василев по Би Ти Ви.

''Не съм оптимист, но трябва да се даде шанс на процеса'', заяви Василев по повод евентуалното продължение на разговорите между дясното обединение и ГЕРБ с втория мандат, който трябва да отиде при ПП-ДБ. Василев обаче изтъкна, че ''г-жа Габриел не може и не трябва да бъде министър-председател на България''. 

Вчерашната реплика на Василев, че "Мария Габриел е може би най-красивото лице на мафията", предизвика днес Борисов и Габриел да искат "голямо извинение". Днес Василев каза, че е склонен да се извини само на жената Габриел, но на кандидатката за премиер - не, защото тя е показала, че не е лидер и че не може да носи отговорност. "Такова чудо каквото вчера направи, не е виждано досега", добави Василев по повод това, че Мария Габриел представи на президента Румен Радев списък с министри, които обаче не са били договорени с ПП-ДБ. 

По повод думите на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, че за  настоящата политическа криза е виновен съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов, защото иска нови избори, Василев отговори, че ''Христо Иванов до последно преговаряше за спорните текстове в споразумението, което двете страни заедно (ГЕРБ и ПП-ДБ - бел. ред.) написахме от бял екран''.

Финансовият министър в оставка отрече Кирил Петков да е преговарял с Пеевски, както и каквато и да е роля на съпредседателя на Движението в преговорите. ''Преговорите се проведоха в зала 232 в Народното събрание. Там беше преговорният екип на ГЕРБ, от наша страна преговорният екип, и нямаше никой друг'', заяви Василев. 

РЕАКЦИЯ

България не може да си позволи повече финансов министър като Асен Василев, каза на свой ред Деница Сачева, която гостува в "Лице в лице" след Василев. Сачева обвини министъра в оставка, че лъже, противореча му по редица въпроси и обяви, че цялата парламентарна група ще последва примера на Делян Добрев и няма да гласува за Василев в следващия кабинет. Според Сачева, всички "сценки" и "етюди" се разиграват от "Промяната" единствено с цел да се провали първият мандат.

Сачева разказа, че за всички министри без този на електронното управление е било постигнато съгласие на преговорите. Твърди, че "Промяната" са се съгласили да се смени екоминистърът Юлиян Попов с Ивелина Василева, а също и Росен Желязков да поеме иновациите. Опроверга обаче ПП, че не е ставало въобще дума за смяна на Тагарев. "Бяхме на преговорите без телефони, но аз си водех много внимателно записки и имам много подробна тетрадка. И мога да кажа, че ние практически огромен процент - 40% от времето, сме говорили за Тагарев", каза Сачева. Според нея, Габриел е имала изключително съдържателни, точни и детайлни бележки към военния министър, на които не е получила смислени отговори.

"Жечо Станков също беше приет, само че няколко часа по-късно се роди идеята БЕХ да се оглави от Румен Радев. Ние казваме - ами добре, г-н Василев, дайте тогава да имаме паритет и във финансите, защо те да се управляват на две очи, а енергетиката - на четири", разказа преговарящата от ГЕРБ. За себе си каза, че никога не е стояло на дневен ред да става социален министър. "Не преговарям за позиции, на които вече съм била", беше коментарът й по този въпрос.

Сачева твърди още, че Кирил Петков лично два пъти е казвал на преговорите, че е съгласувал текстове с Пеевски. "Питайте Христо", посъветва тя водещата.

Сачева изля и голяма горчивина от казаното за "най-красивото лице на мафията". "Непрекъснато вкарват темата с жените. Възмутително и скандално е това, което се случи вчера. Цялата ни парламентарна група е възмутена", заяви тя, но водещата пропусна да я попита къде беше това възмущение, когато Борисов се прочу с някои от най-скандалните реплики, отправяни към жена в родната ни политика.

"Асен Василев доказано не може да бъде финансов министър. Не само защото ни показа липса на етика и елементарна култура, вижте и последния доклад на МВФ", заключи Сачева. След което натърти: "Освен това той си подаде отвод, че не желае да е финансов министър". Тя в прав текст го обвини и в лъжи, като вметна, че сега за пръв път разбрала истинския смисъл на израза "лъже, без да му мигне окото". Докладът на МФВ бе постнат от ГЕРБ във "Фейсбук" с критика към Василев вчера по същото време, по което Мария Габриел връчваше папката с кандидатурата му за финансов министър на президента Румен Радев.

В същия дух се изказа и  зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и част от преговорния екип Теменужка Петкова. ''Габриел е човек с достойнство и безупречна репутация. Ние няма да допуснем този човек (Асен Василев - бел. ред.) да фигурира в кабинети по никакъв повод'', заяви Петкова пред БНТ. И обвини ПП-ДБ в саботаж и нежелание да се състави кабинет с кандидат на ГЕРБ.

Петкова заяви още, че за всяко от имената, предложени от Мария Габриел за министерските постове, са се водили дълги разговори. 

Ключови думи:

сглобка, ротация, преговори