Медия без
политическа реклама

Пеевски обвини Христо Иванов и олигархията за кризата

Номерът му с врага ДПС няма да мине, закани се лидерът на движението

20 Март 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Брифинг на Делян Пеевски

Брифинг на Делян Пеевски

Posted by Новините на NOVA on Wednesday, March 20, 2024

В политическия водевил тази сутрин се включи и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Той постъпи, както обичайно прави напоследък - хвърли цялата отговорност за внезапната политическа криза върху съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов и на "олигархията" - без да уточни какво означава това. 

Вчера и днес десният политик неколкократно намеси името на Пеевски в случващото се, като го обвини, че стои зад провала на преговорите за правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това разгневи водача на движението. "Казах му преди две седмици - номерът ти с врага ДПС няма да мине! Разви пред мен как иска избори, защото не му се случват нещата с промените", заразказва Пеевски пред журналисти в парламента. Но не уточни по какъв повод е бил воден този разговор с Иванов.

Той разви тезата, че Иванов насочва страната към предсрочни избори, защото не може да постигне целите си в настоящия парламент. Тези цели, според водача на ДПС, са смяната на главния прокурор, на председателя на Върховния административен съд и назначаването на членовете на новата антикорупционна комисия.

"Той има само една цел – овладяването на тези позиции в името на олигархията", обвини Пеевски десния лидер. А след това се обърна към другите водачи на ПП-ДБ и им препоръча: "Трябва неговите партньори да се събудят, в лицето на Кирил Петков, Асен, Наско (Асен Василев и Атанас Атанасов - бел.а.), да му кажат – Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието."

 

Политически прочит

Той категорично отхвърли тезата на десните, че е настоявал да участва в управляващото мнозинство. Споровете около това бяха породени заради текст в проекта на споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, в който се обясняваше, че двете политически сили ще решават съвместно от кого да търсят подкрепа, когато са им необходими 160 гласа. Това пряко засягаше ДПС, което до момента се изживяваше като неформален партньор в мнозинството, именно защото осигуряваше гласовете за това голямо мнозинство.

Сега Пеевски заяви, че този текст е писан от него и Кирил Петков, като е бил съгласуван с ГЕРБ-СДС. После обясни, че десните нямат друг избор, освен да работят с него, защото ПП-ДБ не искат "Възраждане", а ГЕРБ-СДС не иска БСП. И поиска от тях пряко, и публично да се договарят с него.

"С кого остава, колеги? Както казаха ПП-ДБ: Моля ви, да не се вписва, че е с ДПС, то е ясно, че сте вие. Не, хората на ДПС не са втора класа! Те са първа класа, като всички други български граждани, и ние ще седим, като техни представители, на масата и, когато искат нашата подкрепа, ще я взимат на масата пред всички вас и пред нашите избиратели", настоя Пеевски.

 

Как е писана Конституцията

Шефът на ДПС разказа от своя гледна точка историята на промените в Конституцията, които ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС направиха миналата година. Той нападна десните, че изобщо не познават основния закон. "Още като правехме Конституцията, налагаше се да им помагам изключително много. Цялата Конституция е направена реално от Христо Иванов и Славов (правосъдният министър в оставка Атанас Славов - бел.а.) с наше участие. Борисов само участваше. Христо е бил всеки ден в моя кабинет и сме писали Конституцията", твърди Пеевски.

Той разкри и подробности около обсъждането на друга парлива тема - за рокадите в службите за сигурност, за които настоява отдавна ПП-ДБ. Според Пеевски на два пъти е правен опит да бъде сменен настоящият шеф на ДАНС Пламен Тончев. Първия път постът му е бил предложен на Атанас Атанасов от ПП-ДБ, който отказал след месец размисъл; втория път - на Веселин Марков, съветник на премиера в оставка Николай Денков, но и този вариант отпаднал заради Кирил Петков, който отначало го подкрепял, но после си променил мнението.

Според самия Пеевски промени в службите не се налагат, тъй като работели добре с евроатлантическите ни партньори. Той разтълкува амбициите на ПП-ДБ като желание за овладяване на службите и посочи, че десните вече имат политическо назначение в сектора - бившият им депутат Петър Петров, който стана зам-шеф на ДАНС.

По-късно през деня Пеевски написа във Фейсбук: "Всичко, което се случи в този 9-месечен мандат, което е правилно за България, се случи с подкрепата на ДПС. Решавали сме всички важни кризи на държавата''. И се оплака, че ''в последните 10 години на гърба на ДПС, почетния председател д-р Ахмед Доган и мен, всякакви хора направиха кариера, а после идваха при нас да чукат на вратите ни и да искат подкрепа''.

 

Ключови думи:

Делян Пеевски, ротация

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?