Медия без
политическа реклама

Пеевски нападна остро Христо Иванов

Той се самовзривява с безвкусни пошлости, отговори съпредседателят на ПП-ДБ

22 Февр. 2024Обновена
Делян Пеевски
Илияна Димитрова
Делян Пеевски

След като ГЕРБ-СДС и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел отхвърлиха предложения от ПП-ДБ меморандум за управление на страната, шефът на ДПС в парламента Делян Пеевски заяви, че лично той е отказал на съпредседателя на дясната формация Христо Иванов ''делкането''. Двамата  политици си размениха реплики чрез медиите - за това кой в чий скут е пил кафе, за ''самовзриваване с пошлости'' и ''делкането'' на държавата.

Пеевски поясни, че под ''делкане'' има предвид ''как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му (на Христо Иванов - бел. ред.) Андрей Янкулов за главен прокурор и за зам.-главен прокурор Сава Петров''. ''Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата'', каза Пеевски пред журналистите в парламента.

Вдещият политик на ДПС гневно обясни, че Христо Иванов ''пи мазно турско кафе и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията и всички идваха час през час, докато направихме промените, които са важни за България''. Пеевски обаче не уточни кои са тези ''всички''. След което изтъкна, че  ''ДПС крепи това правителство девет месеца''. И обобщи: ''Маските паднаха, Христо, приятелю мой. Всичко свърши''.

Отговор

''Нямам навика да влизам в този тип разкази от някакви срещи. Ние сме древна професия, но професията, в която се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна и аз не я упражнявам'', заяви в отговор съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. И окачестви думите на Пеевски, че е ''пил мазно турско кафе в скута му'' като ''самовзривяване с безвскусни пошлости''. 

Според Иванов проблемът е, че ДПС искат да бъдат ''скрит партньор'' на ГЕРБ в разпределението на регулаторите и не искат ясен регламент с ясна политическа отговорност между ГЕРБ и ПП-ДБ за разпределението на властта. И допълни, че важните теми са регулаторите и как ще бъде избран следващият главен прокурор. ''Да не бъде като главния прокурор, избран по времето на доминацията на ГЕРБ и ДПС, като Гешев и Цацаров. Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, сега бих мълчал'', каза Иванов. 

По повод изказването на външния министър Мария Габриел, с което вчера тя отхвърли меморандума на ПП-ДБ Иванов коментира, че Габриел ''не заслужава да бъде изтиквана напред и да заема подобна позиция'', тъй като разговорът трябва да бъде проведен с Бойко Борисов. 

''Да помнят в чий скут седяха''

С това обаче размяната на реплики не приключи. Малко след изказването на Христо Иванов Пеевски го привоза ''да спре да лъже''. ''Да ме погледне в очите и да каже, че е водил тези разговори. И за пореден път изтъкна, че конституционните промени са се осъществили благодарение на ДПС. ''Ако мислят да водят кампанията си върху нас, аз ще съм там и ще ги призовавам да помнят - в чий скут седяха'', предупреди Пеевски.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата