Медия без
политическа реклама

Радев планира предсрочните избори да бъдат чак през март 2023 г.

Надявам се президентът да не е изнервен, защото може да му се наложи да даде третия мандат на ДБ, заяви десният лидер Христо Иванов

21 Ноем. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Консултации с парламентарната група на "Демократична България" от 48-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на "Демократична България" от 48-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Sunday, November 20, 2022

Все по-безполезни стават консултациите, които провежда президентът Румен Радев с парламентарните формации, за да се търси решение на политическата криза.

Тази сутрин се проведе срещата му с представителите на ДБ. Вместо за възможностите да се състави редовно правителство и парламентарно мнозинство, тема на разговора станаха неосъществената модернизация на армията и военната помощ за Украйна - въпроси, които очевидно вълнуват далеч повече държавния глава.

След 40 минути заяждане с десните, държавният глава внезапно сподели, че избори не трябва да се провеждат през януари или февруари 2023 г., а по-скоро през март. Затова, ако се стигне до третия мандат за правителство, смята да го връчи след Нова година. Очевидно е, че това оставя предълго време на неговото служебно правителство да управлява страната.

Много странен обрат претърпяха консултациите между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ-СДС за възможностите да се състави правителство.

РАЗДРОБЯВАНЕ И КОНФРОНТАЦИЯ

Радев започна срещата, като отбеляза, че се наблюдава нарастване на политическата конфронтация и се чертаят нови разделителни линии. И се поинтересува какви са позициите на десницата по въпроса, както и какво смятат по въпросите за правителство и мнозинство. Поиска също да узнае какви мерки предлага ДБ, за да не се въвлече страната във войната. Накрая изрази недоволството си от това, че според него десните искат страната ни да се разоръжи, като изпрати въоръжение на Украйна.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също започна с политическата тема - посочи, че политическата система в България върви трайно към раздробяване, и затова диалогът и сътрудничеството между политиците ще стават все по-важни, но без да бъдат безпринципни. Той намекна, че десницата не очаква да получи мандат за правителство. "Ние не сме сред мандатоносителите, имаме само 20 депутати, но се опитваме да бъдем полезни в този процес", каза Иванов.

Парламентът одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна.

Що се отнася до оръжията, десният лидер уточни, че ДБ никога не е претендирала, че може да указва по какъв начин да се извършва превъоражаването на българската армия. И напомни за решението на българския парламент, с което се дава широк мандат на изпълнителната власт да действа в тази посока.

АНГАЖИМЕНТИ И ИНТЕРПРЕТАЦИИ

Президентът обаче беше решил да подхване темата и да я направи основна за разговора. Първо намекна, че десните не знаят как всъщност България да предостави оръжията си на Украйна, за да получи в замяна по-модерни западни военни системи. "Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство, но няма проблем да проведем този диалог", отвърна му Иванов. Той обясни, че тук става въпрос за политика, защото нещата опират до начина, по който носим съюзническите си ангажименти към НАТО. И порица президента, че е трябвало да свика Консултативния съвет за национална сигурност и да запознае политиците с рисковете, ако смята, че военната помощ за Украйна ще ни вкара във война, както месеци наред твърди.

С намеци от страна на президента Румен Радев, че нищо не е било направено за реформа на правосъдието при кабинета "Петков", премина срещата му тази сутрин с "Продължаваме промяната".

Радев раздразнено отвърна, че вече е свикал такъв през февруари. "Националната сигурност не търпи аматьорски интепретации, изисква гаранции, а не лозунги, професионализъм, а не пустословие", рязко упрекна той десните. След което подробно се захвана да обяснява защо Словакия, която се представяла като пример за подобна замяна на оръжия, всъщност не е получила нищо.

ФЕЙСБУК ПОСТОВЕ И СВРЪХЧУВСТВИТЕЛНОСТ

После президентът с подчертано презрение цитира Фейсбук постове на депутата от ДБ Ивайло Мирчев, които си беше подготвил предварително, за евентуална подмяна на остарелите български изтребители с нидерландски F-16. "Трудно ми е да си представя, че български народен представител може да роди подобни мисли. Те обясняват защо доверието в институциите се срива", каза Радев. И недоволно нападна десните, че критикуват неговото правителство за неосъществената военна модернизация, докато кабинетът "Петков", в който те участваха, не направил нищо по въпроса.

С хапливи реплики и заяждане преминаха консултациите между президента Румен Радев и БСП за съставяне на правителство. Въпреки че на срещата присъстваха няколко представители на столетницата, дебатът се превърна в остър диалог между държавния глава и Нинова.

"Ако очаквах, че ще коментираме Фейсбук постове, и ние можехме да дойдем подготвени. Така сте преценили, ваше право е", коментира Иванов. И понеже Радев отново спомена постове на Мирчев, в които се появяват думи като "путинофилия", десният политик изтъкна, че има добър диалог със служебния министър на отбраната. "Излишно е да се проявява такава свръхчувствителност", обърна се той към президента. И изрази съмнение, че разговорът, който водят, е продуктивен.

ЗА КРИМ И СЪВЕТСКИТЕ ВОЕННИ АКАДЕМИИ

Това обаче не отказа президента, който държеше да се говори по всичко, което беше почувствал като упрек от ДБ към себе си досега. Иванов прие предизвикателството. "България нямаше ясна позиция по отношение на Крим, благодарение на вас. "Крим е руски" е една фраза, която тежи на българската политика", напомни той за изявлението на Радев от президентските избори м.г.

Реплика за Крим, подхвърлена от Румен Радев по време на телевизионния му диспут с Анастас Герджиков вчера, предизвика ответна реакция от страна на украинското външно министерство.

Държавният глава обяви, че хората около него, които се занимават със сектора за сигурност, са завършили американски академии. "Аз две даже - тактическа и стратегическа. Вашата кохорта, която са ви т.нар. експерти по военна сигурност, са завършили съветски академии ... Вредят ви в много отношение", натърти той. И добави, че няма да си мълчи, когато хората, работещи за него, биват атакувани.

ФИНАЛНО - ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА

Накрая президентът се присети, че все пак прави политически консултации. Той повтори тезата си, че трябва да се даде максимално време на политиците, за да проведат диалог и да се отдалечат от агресивната реторика и да се приемат важни закони. Според Радев раздаването на мандатите трябва така да се разположи във времето, че ако не се състави правителство, следващите предсрочни избори да не бъдат в най-тежкия период - януари и февруари.

"Рискът да има още по-малка избирателна активност в тази ситуация е реален. Така че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март", обяви той. Но подчерта, че ще се съобрази, ако политическите сили настоят избори да се проведат веднага.

След срещата Христо Иванов коментира пред медиите, че избори през март са по-добър вариант. Той отклони въпросите за третия мандат, като посочи, че най-напред трябва да се види какво ще стане с първите два. Привечер, в интервю пред bTV, той заяви, че е налице известна изнервеност, защото страната стига до кръстопътя, на който трябва да определи какво управление ще има. "Много се надявам, че президентът Радев не е изнервен, защото може да се му наложи да даде третия мандат на ДБ и затова да я атакува по такъв начин, за да ни елиминира от кръга на възможните получатели", каза Иванов.

Да се предрича краят на една политическа сила е несигурна работа. В хаотичната българска политика дори стремглаво западащи формации – като БСП например, продължават да намират място в парламента.

 

Още по темата