Quantcast

Медия без
политическа реклама

Корнелия Нинова и Румен Радев се заядоха заради грипените и F-16

БСП изрази готовност да говори с ПП за съставяне на правителство

БГНЕС

С хапливи реплики и заяждане преминаха консултациите между президента Румен Радев и БСП за съставяне на правителство. Въпреки че на срещата присъстваха няколко представители на столетницата, дебатът се превърна в остър диалог между държавния глава и Нинова. Ябълката на раздора се оказа покупката на бойни самолети F-16 и "Грипен". 

БСП отново категорично заяви, че няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство, но е в готовност да проведе разговори с "Продължаваме промяната", ако столетницата бъде поканена на такива. "С тях постигнахме добри неща, удовлетворени сме от социалната политика. Започнахме първите успешни стъпки за борба с корупцията", каза Нинова.

В началото на разговора лидерът на БСП подчерта, че времето, дадено им за преговори, е загубено и е довело до взаимни обвинения в корупция. Нинова намекна, че е добре президентът да побърза с връчването на първия мандат, тъй като тогава започват истинските разговори и евентуално ще се стигне до връчване на трети мандат на БСП.

"Не мисля, че времето е загубено", контрира веднага Радев и припомни, че е връчвал "три пъти мандат на БСП и БСП три пъти не успя да състави правителство". В последния парламент столетницата беше последната политическа сила, която получи мандат. В тази връзка Нинова припомни, че мандатът е бил задържан достатъчно дълго, за да бъде приет бюджет. "Показахме, че сме отговорни", заяви гордо тя.

Без избори през зимата

Държавният глава обясни, че конституцията не ограничава президента в срока за връчване на мандати. "Ако караме с тези темпове и не се състави правителство, това означава разпускане на парламента. Това означава избори или в края на януари, или в началото на февруари", предупреди президентът, като подчерта, че общественият упрек ще падне върху него, тъй като ще се наложи да се организира кампания по Коледа и новогодишните празници в затруднени метеорологични условия. "Ще бъде изключително затруднена логистиката и организацията на изборите и вероятно още по-малко хора ще излязат да гласуват", каза той.

Тънко заяждане

Привидно добрия тон на разговора се развали, когато бе подхваната темата за увеличаване на разходите за отбрана. Така дебатът се изпъстри с обвинения какво са и не са направили служебното правителство и кабинетът на Кирил Петков. Нинова порица служебния кабинет за това, че е внесъл в парламента одобряването на инвестиционно предложение за нови осем бойни самолета F-16, а служебният министър на отбрана Димитър Стоянов е обявил, че са поискани оферти от няколко държави за самолети "Грипен". Според БСП е по-добре парите да отидат за социални политики. "Ние винаги сме подкрепяли превъоръжаването на българската армия. Но тази криза, която дойде след войната, размести икономическите пластове. За нас е въпрос на подреждане на приоритети. Например, предвижданите 30 млн. плащане до края на годината ние сме изчислили, че толкова струват безплатни учебиници за децата", каза Нинова.  

Тези думи видимо изнервиха държавния глава, който припомни, че ситуацията и с F-16, и с грипените е започнала по времето на кабинета на Кирил Петков, в който Нинова беше вицепремиер. "Това не са наши, а ваши предложения. По време на вашето правителство дойде проектопредложение за вторите F-16 от САЩ. Преговорите се водеха от вашето правителство от март до юни. Върна се финален уточнен договор. Тези 30 млн. лева са заложени от вас", ядоса се Радев.

Относно грипените, президентът припомни, че на първи юни са били изпратени писма, защото се очертава огромен времеви период, в който България ще загуби способността си да охранява небето. "Затова вашето правителство изпрати писма до САЩ, Ниделандия, Испания, Франция, Италия и Швеция, с въпрос за лизинг на самолети втора ръка. Възможно най-евтиното и най-бързо за реализиране", каза Радев. Президентът успокои Нинова, че към момента няма нито грипени, нито F-16, а когато се появяват оферти, то крайното решение е на парламента.

Последва доста интересна размяна на гневни реплики. Нинова заяви, че БСП са били против самолетите, а Румен Радев припомни, че именно тя е била вицепремиер в правителството на Петков по времето, в което са се разглеждали темите. "Правителство без 4 гласа - на министрите на БСП", контрира Нинова. Според президента обаче това донякъде обяснява защо правителството не успя да удържи властта. "Друга е причината, не е тази", отсече Нинова, след което камерите, които предаваха разговора, спряха излъчването.