Медия без
политическа реклама

Радев жегна ПП на консултациите за неосъществената съдебна реформа

Ако направим правителство, ще реформираме не само правосъдието, но и цялата система за сигурност, закани се Асен Василев

31 Окт. 2022Обновена
Консултации с парламентарната група на "Продължаваме промяната" от 48-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на "Продължаваме промяната" от 48-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Monday, October 31, 2022

С намеци от страна на президента Румен Радев, че нищо не е било направено за реформа на правосъдието при кабинета "Петков", премина срещата му тази сутрин с "Продължаваме промяната". Разговорът, в който участваха двамата лидери на формацията Кирил Петков и Асен Василев, е част от политическите консултации, които провежда държавният глава. Миналата седмица Радев се срещна с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Тогава разговорът му с депутатите на Бойко Борисов беше по-скоро остър и напрегнат, отколкото конструктивен.

Много странен обрат претърпяха консултациите между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ-СДС за възможностите да се състави правителство.

В началото на днешната среща Радев изрази съгласието си с тезата на ПП, че правителство не трябва да се прави чрез "задкулисни договорки". "Но в същото време, ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог, ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство", подчерта той. В тази връзка, държавният глава поиска да узнае мненията на Петков и Василев за първия мандат, който трябва да бъде връчен на ГЕРБ-СДС, както и какво възнамеряват да правят, ако се стигне до връчване на втория мандат на ПП.

Петков повтори пред президента обичайните позиции на партията си: ПП ще разговаря с другите парламентарни формации, за да осъществи собствените си приоритети; няма обаче да обсъжда въпроса за властта с ГЕРБ-СДС, защото това би било измяна на обещанията, дадени на избирателите им.

Тук Радев се намеси и напомни за срещата им преди една година, когато връчи мандата на ПП, която в онзи момент беше първа политическа сила. Тогава държавният глава предупреди Петков и Василев, че статуквото ще потърси реванш, ако не направят решителни реформи "за демонтаж на неуспешния управленски модел" през първите си 100 дни като управляващи.

"Сега, ако наистина сформирате правтиелство, по какъв друг начин ще подходите, за да имаме наистина промени в правосъдната реформа, защото там нещата забуксуваха, а е ясно, че ако нямаме ефективна борба с корупцията, укрепена държавност, върховенство на правото, всички други политики рано или късно се провалят", поучи ги Радев. Думите му засегнаха най-сериозните обещания на ПП - за реформа на правосъдието и за борба с корупцията, и бяха неприкрит намек, че кабинетът "Петков" не е свършил нищо. Такива намеци той е правил на двамата и преди.

Асен Василев - кандидатът за министър-председател на ПП, получи официално проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Водачите на ПП благоразумно решиха да не влизат в спорове с президента. "Започна реванш на статуквото, срещу което не само съдебната система, но и службите за сигурност не противодействаха адекватно", коментира Асен Василев атаките срещу кабинета "Петков". Не уточни обаче каква реакция точно е очаквал тогава от институциите.

Той подчерта, че избирателите са отредили на партията му ролята на опозиция, но се закани, че ако се стигне до втория мандат, ПП ще направи редица реформи. "Не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството, и да може да открие, и подаде информация към съдебната власт за всички случаи на корупция", обясни Василев замислите си.

Радев отново се намеси и изтъкна, че усилията трябва да се насочат към прокуратурата, където отиват сигналите за корупция. И понеже Василев спомена, че кабинетът "Петков" е осигурил азерски газ в замяна на руския, президентът ги разкритикува, че първоначално новите доставки не са били на добра цена. И за това водачите на ПП предпочетоха да не се карат.

Петков се включи, че отговорността за правителство остава на ГЕРБ-СДС. "Не става с лозунги и медийни изяви, а с много работа и събиране на консенсус", каза бившият премиер. "Не става и с контактьори. Позицията контактьор не съществува в българския политически живот", натърти Василев по адрес на контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси, която герберите излъчиха, за да търси разбирателство сред парламентарните сили.

След срещи с едва три парламентарни формации, контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, излезе с проект на декларация, която да бъде приета от цялото Народно събрание.

Нищо особено не добавиха лидерите на ПП пред журналистите след срещата. Василев изтъкна, че днес е крайният срок, в който служебното правителство може да внесе проектозакон за държавният бюджет, и затова двамата с Петков са призовали президента кабинетът му да изпълни задължението си.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата