Quantcast
Василев ще търси мнозинство срещу „крупните бизнес интереси” | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Василев ще търси мнозинство срещу „крупните бизнес интереси”

Президентът провокативно напомни на кандидата на ПП за несъстоялата се правосъдна реформа
Обновена
14 646

Асен Василев - кандидатът за министър-председател на ПП, получи официално проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Сега пред бившия финансов министър в кабинета "Петков" стои задачата в рамките на 7 дни да намери политическа подкрепа в парламента. Иначе страната отива на предсрочни избори.

Дори в този момент пролича конфликтът между държавния глава и бившите му фаворити. Преди да му връчи мандата, Радев напомни на Василев за кризите, пред които е изправена страната. "Реформите чакат своята реализация", допълни Радев. И го жегна с намек за липсата на промяна в правосъдната система, като припомни, че когато е връчил мандата на предшественика му Кирил Петков, е казал, че без бърза реформа на съдебната власт, статуквото в страната ще потърси реванш.

Василев не се подаде на провокацията и не подхвана спор с президента. Само отбеляза, че в момента всички са наясно, че е изключително важно страната да има кабинет, който да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото.

Василев разговаря повече от час с президента при закрити врати. На срещата присъства и премиерът в оставка Кирил Петков. Нито един от двамата не разкри какво са обсъдили с Радев. Кандидатът заяви пред журналисти след срещата, че ще търси подкрепата на 121 депутати. От тях ще очаква да са готови да застанат зад очертаната от предшественика му програма, както и срещу "крупните бизнес интереси", които според Василев са свалили кабинета "Петков".

 

ПЕТКОВ ПРЕДАВА ЩАФЕТАТА

Новината, че Василев е кандидатът на ПП, обяви лично по-рано днес Кирил Петков в специално изявление. В него той определи ситуацията като "исторически вододел". Същата фраза той употреби и когато отцепниците от ИТН заявиха подкрепата си за неговия кабинет. "Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира и обществените средства се харчат за обществени нужди, или има риск да се върнем назад към задкулисието, кукловите и чуждите интереси", каза премиерът в оставка.

Петков обяви, че "няма да допуснем България да вземе грешната посока - шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 ч. Няма да допуснем това, защото не ни е страх”, продължи той.

Петков очерта и целите пред бъдещото правителство, които трябва да бъдат изпълнени в следващите 6 месеца, и призова "всички съмишленици, коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в обща коалиция под тази програма":

- да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия;

- да се приеме механизъм за разследване на главния прокурор от специално избран за целта съдия;

- да се подменят съставите на всички регулатори с изтекъл мандат като КЗК, КФН и т.н.;

- да се промени Законът за обществените поръчки, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на хората;

- да се приемат 22-та законопроекта, така че да се върви към усвояване на средствата по плана за възстановяване;

- да се довърши стратегическият план за българското земеделие;

- да се завърши газовата диверсификация;

- да се направи държавна агенция по горите.

В обръщението си Петков даде да се разбере, че "Продължаваме промяната" ще търсят коалиция за подкрепа на кабинета на Асен Василев от БСП и от част от депутатите на ИТН. "С БСП имаме различия по международните въпроси. С част от депутатите на ИТН имаме и лични различия. Но нищо не може да е по-важно от просперитета на България", посочи Петков. Това, че не Петков ще е кандидатът за премиер, е точно протегната ръка към БСП, които обявиха, че няма да подкрепят следващ кабинет "Петков" заради скандала с изгонването на дипломатите.

По думите на премиера в оставка подкрепа ще се търси от всички, освен от тези, "които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета", тези, които са толкова корумпирани, че са в списъка "Магнитски", тези, които пращат СМС-и от тъмни стаи, за да контролират своите депутати, и тези, които се влияят от чужди държави и "прякорите им са с имена на чужди валути".

Петков подчерта, че има безпрекословно доверие на Василев, "с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор". "Предлагането на Асен Василев не е вариант за кабинет", заяви в кулоарите на парламента шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов. ИТН обявиха, че не искат Кирил Петков или Асен Василев в следващ кабинет.

 

КАКВО МИСЛЯТ ПОЛИТИЦИТЕ

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък каза, че номинацията на Асен Василев за премиер е "суверенно решение на ПП" и не е била обсъдена предварително. Очаква се колективните органи в трите партии да се произнесат. 

Христо Иванов каза и кои въпроси стоят на дневен ред. "Например как ще изглежда мнозинството. Каква ще бъде коалиционната конструкция? В какъв формат ще се търси подкрепа - дали ще бъде правителство на малцинството, или ще има коалиционни отношения? Как тези коалиционни отношения ще бъдат конструирани и как ще се взимат решенията”, каза той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви,  че е готова на преговори с новия кандидат за премиер. "Връщаме се на масата на преговорите. Настояваме за още социални приоритети - да продължим социалната политика, да направим здравеопазването достъпно, да стабилизираме икономиката. Трябва да се съсредоточим върху общите неща", каза тя. На въпрос склонна ли е Кирил Петков да стане финансов министър, ако Асен Василев ще е премиер, тя заяви, че не е чувала подобно предложение.

"Никакви преговори няма да водим с когото и да е за подкрепа на правителство с който и да е мандат. Ние считаме, че е най-редно по най-бързия начин да има предсрочни парламентарни избори и ще се съобразим с вота на българските граждани". Това заяви пред журналисти в кулоарите председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова. "Няма логика да подкрепим ново правителство. Поради драстичната безпомощност на управлението, се опитате да вмените ангажимент на опозицията. Ролята на опозицията е да критикува, да посочва грешки и да формулира алтернативи, а не да подкрепя", допълни нейният съпартиец Томислав Дончев. По думите му "с този режим на ротация, до края на мандата може да има 8 различни премиери".

Още

Борисов се обрече на коалиция с ДПС и БСП

28.11.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2322
Нинова: Все още може да има кабинет

27.11.2022

2393
Кирил Петков: Ако имах кодове, щях ли да дам на Борисов 25%?

27.11.2022

Обновена

Екип на Сега

2783