Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР ударно купува наркотестове за над 1,5 млн. лева

Вътрешно министерство се оборудва и със 150 апарата за установяване на употреба на дрога от шофьори

От 2010 г. полицията използва Dreger DrugTest 5000 за тестване на шофьорите.

Министерството на вътрешните работи търси да закупи 30 000 тест-касети за проверка на наркотични вещества и още 150 броя анализатори за установяване на употреба на дрога от водачи на автобомили. Това става ясно от обществена поръчка на силовото ведомство, която е с прогнозна стойност 1 710 000 лв. без ДДС.

Наркотествете трябва да бъдат доставени на ГД "Национална полиция" до 150 дни след възлагането на поръчката. Според техническите спецификации с тях ще се установява наличието на минимум 7 групи наркотични вещества в слюнката: обикновен и дизайнерски амфетамин като екстрази, опиати, кокаин, бензодиазелини, канабиониди и метадон. Освен това тестовете трябва да работят с индикатор за достатъчно взета слюнчена проба за анализ и да отговарят на необходимите изисквания на качеството с валидни сертификати.

Към тестовете ще бъдат доставени и 150 броя електронни анализатори за установяване на употреба на наркотични вещества от водачи на МПС. Става дума за апарати, които могат да се свързват с компютър и изследват наличието на дрога във взетата проба, като на дисплея изписват позитивна или негативна е за съответния наркотик. В предвидената сума за обществената поръчка влиза и теоретично и практическо обучение на 60 служители на МВР за работа с анализаторите. 

"Сега" припомня, че през октомври се стигна до напрежение между вътрешното министерство и синдикалната федерация на служителите му заради зачестилите случаи на полицаи, хванати да шофират след въздействието на наркотични вещества. Zам.-председателят на управителния съвет на полицейския синдикат Генади Тенев каза, че техническите средства, с които се проверява, са неточни и често дават положителен резултат от редица медикаменти, приемани по лекарско предписание. По думите му над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест. 

Според служебния вътрешен министър Демерджиев обаче наркотестовете на МВР са “изключително точни” и при поява на някакви съмнения, те се изясняват с кръвни изследвания. Като проблем той признава единствено недостатъчния брой лаборатории. “Ще се постараем да създадем много повече пунктове в страната, където да се взимат и обработват тези проби и това да увеличи скоростта на тяхната обработка, защото сега тя е забавена. Това създава редица проблеми, но създава повече проблеми на гражданите, отколкото на нашите служители. Ще направим необходимото тези проблеми да отпаднат и много бързо да излизат резултатите от кръвните проби”, каза Демерджиев.

В момента е и най-често използваното средство за проверка на шофьорите за употребени наркотици е Dreger DrugTest 5000. То се ползва в България от 2010 г., когато е определено за извършване на проверка за употреба на упойващи вещества от водачите на МПС със заповед на вътрешния министър. Въвеждането на Dreger DrugTest 5000 съвпада и с периода на драстично увеличаване на проверките за наркотици, извършвани на годишна база от МВР сред шофьорите. В края на 2020 г. тогавашният министър на вътрешните работи от ГЕРБ Христо Терзийски отговаря на парламентарно питане, че по данни на ведомството в периода 2012 - 2014 г. извършените проверки са били в диапазона между 250 и 500 за година, след което се увеличават драстично, за да достигнат до 8776 през 2019 г. и приблизително 6000 от януари до октомври 2020 г. От данните на Терзийски се вижда и ръстът на установените при проверките положителни проби - те се увеличават от 1550 през 2016 г. до 2111 през 2019 г. и 1516 от януари до октомври 2020 г. 

Всеки трети шофьор е или повлиян от алкохол или наркотици, или е без книжка, или управлява превозно средство, което не е регистрирано. Констатацията направи през август Бойко Рашков, тогава все още вътрешен министър.
Шофьор е осъдил МВР заради фалшиво положителен тест за наркотици, заради който е бил задържан, колата му дерегистрирана, а книжката му - отнета. За случая разказва адвокат Силвия Петкова, чийто клиент е мъжът.
Полицаи признаха, че полевите тестове за наркотици, които се правят ня пътя ог години "често дават неверни резултати" Това става обаче едва сега, дни след като започна масова проверка за алкохол и наркотици на самите служители на МВР.   Генади Тенев, зам.

 

Още по темата